Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Στην ανακοίνωσή του, ο ESM αναφέρει πως "αυτή η εκταμίευση, που ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, θα χρηματοδοτήσει την εξυπηρέτηση του χρέους, τον προϋπολογισμό και έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Klaus Regling, δήλωσε πως "με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ο ESM στηρίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που είναι σημαντικοί για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, κάτι που λογικά θα ρίξει τις τιμές, καθώς και ένας νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και ενισχύσει τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα".

Ακόμη, ο κ. Regling τόνισε πως ελπίζει να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2016.

Τέλος, σημειώνεται ότι το 1 δισ. ευρώ είναι η τρίτη και τελευταία υποδόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 5,4 δισ. προς την Ελλάδα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ., το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας από τον ESM ανέρχεται στα 21,4 δισ. που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού ποσού του δανειακού προγράμματος, ύψους 86 δισ που εγκρίθηκε στις 19 Αυγούστου.