Ειδομένη: Άνοιξε η διάβαση - Μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα προς Αυστρία ή Γερμανία, η διέλευση

Ειδομένη: Άνοιξε η διάβαση - Μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα προς Αυστρία ή Γερμανία, η διέλευση

Άνοιξε πριν από λίγο η διάβαση στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης- Γευγελής για τη διέλευση προσφύγων η οποία παρέμενε κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες στα υπηρεσιακά σημειώματα των οποίων αναγράφονται ως χώρες τελικού προορισμού η Αυστρία ή η Γερμανία.

«According to his statement, final destination… Germany or Austria» («Σύμφωνα με δήλωσή του, τελικός προορισμός Γερμανία ή Αυστρία). Μ' αυτή τη χειρόγραφη δήλωση στο υπηρεσιακό τους σημείωμα, μπορούν πλέον οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ στη γειτονική χώρα.

Αστυνομικοί σε ένα αυτοσχέδιο φυλάκιο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, επιφορτίστηκαν από το πρωί με αυτή την οδηγία. Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν με λεωφορεία στον καταυλισμό, μπαίνουν σε ουρά με το υπηρεσιακό τους σημείωμα ανά χείρας και με τη βοήθεια μεταφραστή, δηλώνουν στους αστυνομικούς πού θέλουν να πάνε. Στη συνέχεια, η αστυνομία γράφει πάνω στα χαρτιά τη χώρα προορισμού- Γερμανία ή Αυστρία όπως τους ζητείται- και κατευθύνονται προς το σημείο διέλευσης.

«Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, μετά το άνοιγμα και του καταυλισμού που παρέμενε “παροπλισμένος” για πάνω από έναν μήνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του καταυλισμού όπου μπορούν οι πρόσφυγες να περιμένουν σε θερμαινόμενες χώρους και να δέχονται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ