Ειδομένη: Μεταφέρονται στην Αθήνα οι μετανάστες, άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Ειδομένη: Μεταφέρονται στην Αθήνα οι μετανάστες, άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Καθ΄οδόν προς την Αθήνα είναι αυτή την ώρα τα 29 λεωφορεία, στα οποία έχουν επιβιβαστεί γύρω στους 1.500 μετανάστες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα λεωφορεία άρχισαν να αναχωρούν ένα - ένα από τις 11:00 το πρωί από την Ειδομένη, μετά από την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή. Τα πρώτα λεωφορεία αναμένεται να φτάσουν αργά το απόγευμα στην Αθήνα, ενώ η άφιξη όλων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Οι μετανάστες πρόκειται να οδηγηθούν στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με δυνάμεις των ΜΑΤ, περίπου 400 άνδρες, να απομακρύνουν τους μετανάστες. Νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Επίσης, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό- και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ. από την περιοχή.

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από τον καταυλισμό για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

Περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δέκα μετανάστες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα από την αστυνομία, κατά την επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα.

Παράλληλα, υπήρξε ένας τραυματίας μετανάστης ο οποίος διακομίστηκε, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου -και όχι στο νοσοκομείο Κιλκίς όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό. 

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

"Ο 29χρονος Ιρανός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είχε θλαστικό τραύμα στο χέρι και στο πόδι και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του και όχι από αστυνομικούς, όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περπερίδης.

"Αφού ράψαμε τις πληγές του και έγινε ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος και διαπιστώσαμε ότι είναι καλά στην υγεία του, σε συνεργασία με την αστυνομία καλέσαμε ταξί που τον άφησε μαζί τον συνοδό του στον καταυλισμό προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να φύγουν" πρόσθεσε.

Δήμαρχος Παιονίας: Με ηρεμία εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών

"Με ηρεμία εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών" από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, που παρέμενε αποκλεισμένη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη.

"Έχει αποσυμφορηθεί η περιοχή, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, και ήδη πέρασε η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία" ανέφερε ο κ. Γκουντενούδης, συμπληρώνοντας ότι η τοπική κοινωνία θα ηρεμήσει.

"Δεν θέλουμε να ξαναγίνει το ίδιο με εθνικότητες μεταναστών, που δεν μπορούν να περάσουν" τόνισε.
Κλιμάκιο του Δήμου Παιονίας καθαρίζει αυτή την ώρα την περιοχή, ενώ λεωφορεία με πρόσφυγες (σ.σ. από τις τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση -Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί) βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη και αναμένουν σήμα από την αστυνομία προκειμένου να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη.

Στο μεταξύ, πριν από λίγη ώρα αναχώρησαν από τον καταυλισμό στην Ειδομένη 16 λεωφορεία γεμάτα μετανάστες, με κατευθύνση την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

- Π. Πέρκα: Καθυστερήσαμε την επιχείρηση για να μην υπάρξει βία

- Γ. Καμίνης: Ανησυχώ για το τι θα γίνει με τους μετανάστες από Ειδομένη