Ειδομένη: Μόλις 320 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο

Ειδομένη: Μόλις 320 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη καθώς το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες.

Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός, που έχει κατακλυσθεί από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς.

Πάντως, αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Προσφυγόπουλο ενός έτους άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τετάρτης ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο από το hotspot της Μόριας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος που συνοδευόταν από τη μητέρα του είχε φτάσει στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας. Μάλιστα η μητέρα του δήλωσε ότι το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στην Τουρκία και είχε εξετασθεί και εκεί από γιατρούς. Στο hotspot εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης του και το μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου εισήχθη στην Παιδιατρική κλινική. Σύμφωνα με την πρώτη διάγνωση αντιμετώπιζε «έντονη δυσκολία στην αναπνοή, κυανότητα και πρήξιμο στο στομάχι». Οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής κατέβαλαν πολύωρες η κατάστασή του όμως ήταν μη αναστρέψιμη. Στις 8 το βράδυ εξέπνευσε. Διατάχθηκε νεκροψία προκειμένου να εξηγηθούν τα αιτία θανάτου του προσφυγόπουλου.

Οικονομικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις στον καταυλισμό της Ειδομένης, από τη ΔΟΥ Κιλκίς

Οικονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό της Ειδομένης και ευρύτερα στην περιοχή πραγματοποιεί, από το πρωί, κλιμάκιο της ΔΟΥ Κιλκίς.

Ήδη έχει βεβαιώσει παραβάσεις σε δύο καντίνες και έναν οδηγό ταξί για μη έκδοση αποδείξων.

Οπως δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κιλκίς Ευάγγελος Ιωαννίδης, κλιμάκιο είχε ξαναβρεθεί στην περιοχή, στα τέλη του 2015, και είχε και τότε καταγράψει παραβάσεις.

"Το κράτος δεν απουσιάζει. Θα γίνουν έλεγχοι παντού και στον καταυλισμό αλλά και μέσα στο χωριό της Ειδομένης" τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα από το Β. Αιγαίο

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στο λιμάνι του Πειραιά 592 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Επίσης, στις 8:05 το πρωί αναμένεται να φτάσει και του επιβατηγό οχηματαγωγό "blue star 2" που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρείς επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

Κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Περισσότερες από χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας ανέρχονται για το 2014 και το 2015 σε 1.481 και οι ανευρέσεις σε 385. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Από αυτά τα νούμερα η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορούν αγόρια (1.080) και μόλις 16 είναι για κορίτσια. Όπως σημειώνεται ωστόσο από την Αστυνομία, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν σε συνολικό αριθμό εξαφανίσεων και ανευρέσεων και όχι αριθμό μεμονωμένων ατόμων που εξαφανίστηκαν ή βρέθηκαν. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποια από τα άτομα έχουν εξαφανιστεί περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, τότε οι πραγματικοί αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών που αναζητούνται είναι τελικά μικρότεροι.

Όπως αναφέρουν εξάλλου πηγές της ΕΛΑΣ, σχεδόν το σύνολο των παιδιών που εξαφανίζονται αφορά σε ηλικίες μεταξύ 15-18 ετών, ένα μικρό ποσοστό από 10 έως 14 ετών, ενώ είναι πολύ μικρό το νούμερο των παιδιών κάτω των 10 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ασυνόδευτων είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία. Οι περισσότεροι εντοπίζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως στην Πάτρα, όπου προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία. Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εντοπισμοί έχουν γίνει στην Αυστρία και τη Γερμανία, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός τους. Σημειώνουν, επίσης, ότι κάποιοι από τους ανήλικους μετά τη διαφυγή τους επιστρέφουν από μόνοι τους στα ιδρύματα φιλοξενίας, ωστόσο συχνά οι υπεύθυνοι δε μεριμνούν να ενημερώσουν σχετικά με την επιστροφή τους τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ώστε να παύσουν οι σχετικές αναζητήσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ