Είκοσι οκτώ νεκροί και 25 τραυματίες από επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο

Είκοσι οκτώ νεκροί και 25 τραυματίες από επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο

Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προσκυνητές σε ένα χριστιανικό μοναστήρι στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται από παιδιά μέχρι άτομα 60 ετών. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 25 άτομα.

Τα τοπικά μέσα και οι αρχές κάνουν λόγο για τρία οχήματα 4Χ4 που επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο και ένα μικρό φορτηγό, όλα προερχόμενα από τη γειτονική πόλη του Μπένι Σουέφ.

Η επίθεση έγινε από 10 οπλισμένους που η αστυνομία έχει εξαπολύσει κυνηγητό για να τους εντοπίσει.

Ήδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ Ahmed el-Tayeb καταδίκασε την επίθεση, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται σε επίσκεψη, τονίζοντας ότι "τέτοιες επιθέσεις δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιούν κανένα Μουσουλμάνο και κανένα Χριστιανό".

Οι Κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου που ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια, ήταν στόχος σειράς φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Περίπου 70 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα από τον Δεκέμβριο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Πάντως, η κοινή γνώμη της χώρας έχει παγώσει άλλη μία φορά σήμερα με το κτύπημα εναντίον των Κοπτών, μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Κυριακής των Βαΐων στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια.

Οι δράστες του νέου αυτού κτυπήματος επιλέγουν άλλη μια φορά μία ημέρα αργίας καθοριστική, καθώς από σήμερα το βράδυ (αύριο τα ξημερώματα) ξεκινάει ο Ιερός Μήνας του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους.

Οι προηγούμενες επιθέσεις έγιναν στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ το πρώτο τρομοκρατικό κτύπημα τον Δεκέμβριο είχε γίνει την ημέρα των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ.

Τελευταία ενημέρωση: 14:07 - Πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών

Νεότερες πληροφορίες από αιγυπτιακά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται επίσκοπο των Κοπτών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως φτάσει τους 35. Ωστόσο οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Τελευταία ενημέρωση: 13:58 - Πιθανόν οκτώ οι δράστες της επίθεσης

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδονται από ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το λεωφορείο έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει οχτώ ένοπλοι. Οι ένοπλοι επέβαιναν σε δύο οχήματα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ενώ οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. 

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε ενάμιση μήνα μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 45 ανθρώπους και την ευθύνη γι'' αυτές είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Κ. Μητσοτάκης για επίθεση στην Αίγυπτο: Είμαστε απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία