Είναι το τουρκικό Τurkovac...εμβόλιο;

Είναι το τουρκικό Τurkovac...εμβόλιο;

Αμφιβολίες εκφράζουν Τούρκοι επιστήμονες για το κατά πόσο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Τουρκία είναι πραγματικά εμβόλιο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της τουρκικής Ιατρικής Ένωσης ο οποίος χαρακτήρισε το Turkovac απλό... διάλυμα. 

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το εμβόλιο ανέπτυξε ομάδα Τούρκων ερευνητών υπό τον καθηγητή δρ. Aykut Özdarendeli, οι οποίοι εργάζονται στο πανεπιστήμιο Erciyes της κεντρικής Ανατολίας.
 
Το εμβόλιο εγκρίθηκε με διαδικασίες επείγουσας χρήσης στις 22 Δεκεμβρίου 2021, και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε την προσπάθεια ως μέρος της «διπλωματίας υγείας» που ακολούθησε από την έναρξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «θα μοιραστούμε το εμβόλιο με όλη την ανθρωπότητα».
 
Μήπως δεν είναι... ακριβώς εμβόλιο;

Η πρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB), δρ. Şebnem Korur Fincancı, δήλωσε το περασμένο Σάββατο: «Δεν δημοσιεύτηκαν καν τα προκαταρκτικά δεδομένα της φάσης 3 της μελέτης του εμβολίου Turkovac. Η προθεσμία για τη συμπλήρωση των προκαταρκτικών δεδομένων χρειάζεται ακόμη 13 μέρες, η δε μελέτη θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από τώρα» όπως καταγγέλλει στον Τουρκικό τύπο.
 
Ο γενικός γραμματέας της TTB, δρ. Vedat Bulut, ήταν κατηγορηματικός: «Μπορώ να πω πως δεν υπάρχει εμβόλιο για να μιλήσω περί αυτού. Υπάρχει ένα διάλυμα που ισχυρίζεται ότι είναι εμβόλιο». Ο Ερντογάν εμφανώς εκνευρισμένος χαρακτήρισε  «ψεύτες» και «απατεώνες» τους επικριτές.