Εκκενώνονται οι περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή στην Αχαΐα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο
Πύρινα μέτωπα

Εκκενώνονται οι περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή στην Αχαΐα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε σε όσους πολίτες βρίσκονται στην περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή Αχαΐας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις κοινότητες και να κινηθούν προς την Χαλανδρίτσα, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Καλλιθέα της Πάτρας και βρίσκεται σε εξέλιξη

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 118 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Π.Ε. Αχαΐας.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου, όπως και αυτή στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην Κέρη Μαλεβιζίου Κρήτης.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

Νέα αναζωπύρωση έχει προκληθεί από τους ανέμους που πνέουν, στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά βρίσκεται στο μέτωπο του Αγίου Γεωργίου και στις Βίλες και ήδη ο δήμαρχος της περιοχής έχει δώσει εντολή εκκένωσης του οικισμού, κάνοντας λόγο για εμπρησμό. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης και δεν επιτρέπουν τον εφοδιασμό των Καναντέρ.

Στη φωτιά επιχειρούν 157 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, έχουν εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες. Όπως ανέφερε o δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στην ΕΡΤ «η φωτιά εκδήλωσε νέα αναζωπύρωση, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου και οι βίλες που βρίσκονται στην περιοχή». 

Ο δήμαρχος πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ πως φοβάται ότι πρόκειται για εμπρησμούς που έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα και έχουν καταστρέψει την περιοχή. Σημείωσε ότι οι άνεμοι έχουν πάλι ενισχυθεί με μεγάλες ριπές, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης και πρόσθεσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπάρχει πρόβλημα με τα τα 4 καναντέρ που επιχειρούσαν νωρίτερα, λόγω δυσκολίας στον ανεφοδιασμό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα, έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό. Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

«Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή».

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου: Ζητάει άμεση αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου

Την άμεση αναβάθμιση σε πυροσβεστικό κλιμάκιο Δ' τάξης από το υπάρχων, με δύο νέους σταθμούς στον 'Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, έναν στην Κρύα Βρύση και έναν σταθμό στο Μύρτθιο, ζητάει ο δήμαρχος της πληγείσας περιοχής. «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του δήμου μας, το οποίο αν είχε διευθετηθεί, ίσως να είχαν προληφθεί τα χειρότερα».

Ο δήμος είναι σε θέση, ανέφερε ο κ. Ταταράκης «…να διαθέσει και χώρο και έκταση και να βοηθήσει για τη δημιουργία των πυροσβεστικών σταθμών μιας και μία τέτοια απόφαση θα ωφελούσε την ευρύτερη περιοχή η οποία όχι μόνο ιστορική είναι, όχι μόνο επιλογή για τουρίστες και εσωτερικούς επισκέπτες, αλλά διατηρεί μία καθαρή ταυτότητα που αναδεικνύει την Κρητική ενδοχώρα».

Είναι σημαντικό παράλληλα, τόνισε ο δήμαρχος: «Να υποστηριχθεί ο αγώνας επιβίωσης, όλων των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη μέσα σε ώρες, χωρίς να μπορούν να αντιπαρατεθούν είτε στις καιρικές συνθήκες όπως οι ισχυροί άνεμοι, ούτε στην ολιγωρία τόσων χρόνων με τη μη αναβάθμιση σε Κλιμάκιο Δ΄ του πυροσβεστικού σταθμού».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης: «…να υπάρξει χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης ενίσχυση και βοήθεια στους πληγέντες αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου για να ενισχυθούν οι υποδομές και η περιοχή να βρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Η καταστροφές είναι μεγάλες κι έρχονται σε μία τουριστική περίοδο που η εικόνα τόσων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων να είναι μία τρικλοποδιά στις προσπάθειες μας για προσέλκυση τουριστών».

Μιλώντας για τους πληγέντες που η κύρια απασχόληση τους είναι ο πρωτογενής τομέας, η κα Λιονή τόνισε πως: «Από πλευράς της περιφέρειας θα κινηθούν άμεσα όλες εκείνες η αποφάσεις και ενέργειες που θα εμψυχώσουν τους ανθρώπους του μόχθου. Δε θα αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα από την πύρινη καταστροφή».

Επικοινωνία με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέτοντας όπως είπε τον εαυτό του, στη διάθεση του δήμου για κάθε δυνατή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει.