Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη διαμορφώνει τις εξελίξεις

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη διαμορφώνει τις εξελίξεις

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον νίκησαν στις προκριματικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν χθες, στη Νέα Υόρκη. Οι νίκες αυτές λειτουργούν θετικά για τους δύο υποψηφίους ενισχύοντας την πολιτική δυναμική τους μετά τις απώλειες που είχαν στους προκριματικούς κύκλους που προηγήθηκαν.

Η νίκη του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη τοποθετεί τον Τραμπ σε μία θέση ουσιαστικής διεκδίκησης των 95 εκλεκτόρων της πολιτείας, μειώνοντας την αριθμητική απόσταση που είχε από τον τελικό αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων προκειμένου να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Επί τη βάσει της μέχρι τώρα κατανομής των αποελεσμάτων, ο Τραμπ εξασφαλίζει ποσοστό 60,5% των ψήφων και 89 εκλέκτορες. Ο Τζο Κέισιτς 25,1% και 3 εκλέκτορες, ενώ ο Τεντ Κρουζ παίρνει το 14,5% των ψήφων και κανέναν εκλέκτορα, σύμφωνα με το Associated Press, με το ποσοστό καταμέτρησης στο 95%.

Από την άλλη μεριά, η νίκη της Κλίντον με διψήφιο ποσοστό στη Νέα Υόρκη, την οποία και έχει εκπροσωπήσει στη Γερουσία των ΗΠΑ, “φρενάρισε” τη θετική πολιτική δυναμική του Μπέρνι Σάντερς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την τελική αριθμητική επικράτησή του, σε αριθμό εκλεκτόρων σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών αναλυτών. Η Κλίντον εξασφάλισε ποσοστό 57,9% των ψήφων και 135 εκλέκτορες έναντι ποσοστού 42,1% των ψήφων και 104 εκλεκτόρων του Μπέρνι Σάντερς, σύμφωνα με τα στοιχεία καταμέτρησης του Associated Press (95% των ψήφων).

Οι νίκες αυτές επανατοποθετούν τον Τραμπ και την Κλίντον σε θέση εκλογικής μάχης για τους προκριματικούς που θα διεξαχθούν σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχουν καλά αποτελέσματα.

Για τον Τραμπ ήταν αρκετό να κερδίσει 14 εκλέκτορες σε πολιτειακό επίπεδο, αλλά και την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στην κατάταξη των εκλογικών περιφερειών της πολιτείας. “Δεν έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση, επί τη βάσει όσων βλέπω στην τηλεόραση. Τα πηγαίνουμε πραγματικά καλά,” δήλωσε ο 69χρονος Τραμπ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πύργο του στο Μανχάταν. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχους υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των Ρεπουμπλικανών που προσπάθησαν να του στερήσουν μία νίκη πριν από το κεντρικό συνέδριο του κόμματος “αντιμετωπίζουν πρόβλημα,” ενώ επανέλαβε την κριτική του για ένα “διεφθαρμένο σύστημα,” το οποίο επέτρεψε στον Τεντ Κρουζ να τον προκαλέσει πολιτικά και να κερδίσει αριθμό εκλεκτόρων στους προκριματικούς κύκλους που προηγήθηκαν.

Ο Τραμπ εισήλθε στον προκριματικό κύκλο της Νέας Υόρκης, με 756 εκλέκτορες, ο Κρουζ με 559, ενώ ο Κέισικ με 144, σύμφωνα με το Associated Press. Τα δεδομένα αυτά, περιλαμβάνουν και αρκετούς εκλέκτορες που έχουν δικαίωμα προσωπικής επιλογής για τον υποψήφιο που τελικά θα στηρίξουν. Σύμφωνα με την εκτίμηση που εκφράζει δημόσια ο Τραμπ, είναι μαθηματικά αδύνατο για τον Κρουζ να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα από την πρώτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Στην περίπτωση που ο εκκεντρικός δισεκατομμυρίουχος δε μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετούς εκλέκτορες ώστε να πάρει το προεδρικό χρίσμα κατά την πρώτη ψηφοφορία στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Ιουλίου, στο Κλίβελαντ, τότε, επιτρέπεται στους εκλέκτορες ν'' αλλάξουν την επιλογή τους και να στηρίξουν άλλον υποψήφιο.

Η αντίδραση του ηγετικού κύκλου των Ρεπουμπλικάνων κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ προκαλείται από τις εξαγγελίες του για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. “Είδαμε τους πολιτικούς που έχουν μόνο λόγο, χωρίς δράση, ενώ τώρα κανείς δε μπορεί να σταματήσει το κίνημά μας,” σχολίασε ο Τραμπ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους υποστηριχτές του μετά τη νίκη του.

Από την άλλη μεριά, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η νίκη της Χίλαρι Κλίντον ακολούθησε μερικές από τις πιο σκληρές προσωπικές φραστικές αντιπαραθέσεις με τον συνυποψήφιό της Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ. Ο Σάντερς είχε κερδίσει σε επτά από τις οκτώ προηγούμενες προκριματικές αναμετρήσεις. “Ο προεκλογικός αγώνας για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εισέρχεται στην τελική ευθεία, ενώ διαφαίνεται νίκη,” δήλωσε η 68χρονη Κλίντον σε συγκέντρωση οπαδών της, σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν. Η Κλίντον υπογράμμισε ότι έχει κερδίσει 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους που προέρχονται από κάθε περιοχή των ΗΠΑ.

“Σήμερα αποδείξατε ότι δεν υπάρχει άλλος τόπος σαν το σπίτι σου. Υπάρχουν τόσο περισσότερα που μας ενώνουν, σε σχέση αυτά που μας χωρίζουν,” τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Κλίντον δε μπόρεσε ν'' αντισταθεί στην πρόκληση και να μην επιτεθεί φραστικά στο 74χρονο συνυποψήφιό της, τονίζοντας ότι εξαγγέλλει ασαφείς πολιτικές ιδέες, χωρίς μια λογική εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα τις υλοποιήσει. “Στα λαμπερά φώτα της Νέας Υόρκης, έχουμε δει ότι δεν αρκεί η διάγνωση προβλημάτων. Πρέπει να εξηγείς πως θα τα επιλύσεις πρακτικά,” δήλωσε η Κλίντον.

Η νίκη στη Νέα Υόρκης θα διευρύνει την αριθμητική υπεροχή της Κλίντον πέραν των 244 εκλεκτόρων έναντι του Σάντερς, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο για το ίδιο να καλύψει τη διαφορά αυτή και να συγκεντρώσει τον τελικό αριθμό των 2.383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα εφαρμόζει αναλογικό σύστημα επιλογής των εκλεκτόρων κι έτσι ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει εκλέκτορες ακόμη κι όταν είναι ο ηττημένος, σε μια πολιτεία.

Ο Σάντερς πήγε χθες στην Πενσυλβάνια στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ μετά επέστρεψε στο Βερμόντ, όπου σήμερα δεν έχει προεκλογικές δραστηριότητες.

Η ψηψοφορία στην πόλη της Νέας Υόρκης χαρακτηρίστηκε από πολλές παρατυπίες, καθώς 125.000 ψηφοφόροι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι αριθμού 4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που συμμετέχουν στην προκριματική διαδικασία. Για την υπόθεση αυτή, διενεργείτει έλεγχος στο αρμόδιο δημοτικό εκλογικό συμβούλιο, ενώ ο Σάντερς χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή, ως “περίεργη.”

Μετά την εκλογική αναμέτρηση στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 847 εκλέκτορες, ο Τεντ Κρουζ 553 και ο Κέισικ 148, σύμφωνα με την εκτίμηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN, έναντι τελικού αριθμού 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή στο προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 1.930 εκλέκτορες. Από αυτούς, οι 1.443 έχουν εκλεγεί από τους προκριματικούς, ενώ οι υπόλοιποι 487 είναι υπέρεκλεκτορες. Ο Μπέρνι Σάντερς έχει εξασφαλίσει 1.223, από τους οποίους 1.183 έχουν εκλεγεί στους προκριματικούς κύκλους και οι 40 είναι υπέρεκλεκτορες (CNN). Για την τελική επιλογή στο προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, απαιτούνται 2.383 εκλέκτορες, ενώ οι υπερεκλέκτορες ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Κατά το γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα τα χθεσινά αποτελέσματα στη Νέα Υόρκη για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων προδιαγράφουν την επιδίωξη του ηγετικού πυρήνα του κόμματος ως προς τη διεξαγωγή ενός κεντρικού συνεδρίου χωρίς εκλογή προεδρικού υποψηφίου στην πρώτη ψηφοφορία (contested convetion). Έτσι, το πολιτικό βάρος των επιλογών των εκλεκτόρων μετατίθεται για τη δεύτερη και πιο σημαντική ψηφοφορία. Οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από τον τελικό αριθμό των εκλεκτόρων που θα συγκεντρώσουν οι τρεις υποψήφιοι πριν από το κεντρικό συνέδριο του Ιουλίου. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι τρεις, με τον Κέισικ να επιμένει μέχρι το τέλος, διαμορφώνει δυναμική πολιτικών συμφερόντων εντός της λογικής της θεωρίας των παιγνίων, χωρίς ν'' αποκλείεται η πρόκριση κι ενός τέταρτου υποψήφιου ο οποίος δε συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα.

Στους Δημοκρατικούς, η υφιστάμενη κατάσταση είναι πρακτικά δύσκολο ν'' ανατραπεί, ενώ το σημείο πολιτικού ενδιαφέροντος εντοπίζεται στην επιρροή που ασκούν οι υπέρεκλεκτορες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να επιλέγει “συστημική υποψήφια,” τη Χίλαρι Κλίντον, με τον ουσιαστικό ρόλο των υπερεκλεκτόρων. Στους Ρεπουμπλικανούς, οι ψηφοφόροι φάινεται να επιλέγουν “αντισυστημικό υποψήφιο” τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον πυρήνα ηγεσίας του κόμματος να κατευθύνει τις εξελίξεις για την τελική επιλογή “συστημικού υποψηφίου,” στο κεντρικό συνέδριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ