Το έκτο κύμα είναι εδώ, επανήλθαμε στις 100 εισαγωγές την ημέρα

Το έκτο κύμα είναι εδώ, επανήλθαμε στις 100 εισαγωγές την ημέρα

Κατά 43% αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στην Γερμανία, την Πορτογαλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη διασπορά των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που χαρακτηρίζονται από σχεδόν πλήρη ανοσιακή διαφυγή.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικρατούσες υποπαραλλαγές μπορούν να μολύνουν και τους εμβολιασμένους ανθρώπους και όσους έχουν νοσήσει στο παρελθόν, είτε με τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού είτε με την μετάλλαξη Δέλτα ή την «πρώτη» Όμικρον, με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο να διευκρινίζουν ότι ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα (πρώτης γενιάς) εμβόλια ακόμα και αν δεν μπορεί να εμποδίσει την διασπορά, εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του κινδύνου της σοβαρής νόσησης και του θανάτου.

Το αρνητικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατέγραψε αύξηση στους θανάτους -φτάνοντας τις 50 απώλειες την ημέρα-μας θυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το 6ο κύμα είναι εδώ και πως αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας για να το αναχαιτίσουμε η αύξηση του ιικού φορτίου θα συμπαρασύρει μοιραία την αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.

Για την ώρα πέρα από τα κρούσματα που αυξάνονται -και αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς για κάθε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλα δύο που δεν δηλώνονται πουθενά- αυξήθηκαν και οι εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, φτάνοντας τις 100 εισαγωγές την ημέρα. Στις δύσκολες εποχές των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας είχαμε ξεπεράσει τις 400 εισαγωγές την ημέρα οπότε είμαστε ακόμα μακριά από το να διαπιστώσουμε αληθινή πίεση στα νοσοκομεία αλλά και πάλι η αυξητική τροχιά των αριθμών είναι ενδεικτική του τι μπορεί να συμβεί.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης που «σχεδιάζει» προβλεπτικά μοντέλα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας εκτιμά πως αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα-με δεδομένη την πολύ αυξημένη κινητικότητα του καλοκαιριού -θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και θα αυξηθούν οι σκληροί πανδημικοί δείκτες, με πιθανό σενάριο να φτάσουμε ξανά τους 50 θανάτους την ημέρα.

Για να μην συμβεί αυτό θα χρειαστεί καταρχήν να αυξηθεί ο αριθμός των διενεργούντων τεστ-που έχει μειωθεί σε πολλές χώρες και στην πατρίδα μας- ώστε να εντοπίζονται οι θετικοί στον κορονοϊό άνθρωποι και να απομονώνονται για να διακόπτονται οι αλυσίδες μετάδοσης. Φυσικά επειδή το καλοκαίρι είναι γεμάτο ευκαιρίες συγχρωτισμού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους (συνέδρια, γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι, clubs, παραλίες κτλ) θα πρέπει να μην αμελούμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα για προστασία όταν βρισκόμαστε μαζί με πολύ κόσμο.

Ειδικά οι ευπαθείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα, που αποτελεί το βασικό μέτρο προστασίας και όσοι είναι δικαιούχοι της 4ης αναμνηστικής δόσης να σπεύσουν να την κάνουν γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η 4η δόση προστατεύει τους ανοσοκατεσταλμένους έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, περισσότερο σε σύγκριση με τις 3 δόσεις.

Επίσης ο Δ. Σαρηγιάννης θυμίζει την αξία των συστημάτων απολύμανσης του αέρα -έναν τομέα στον οποίο δεν έχει καταγραφεί πρόοδος παρότι τέτοια συστήματα υπάρχουν και η επένδυση στην τοποθέτησή τους είναι απόλυτα ανταποδοτική! Η αξία της τήρησης αυτών των μέτρων ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή τους καθίσταται μεγαλύτερη από το γεγονός πως όσο περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες μειώνεται η ανοσολογική προστασία στο σύνολο του πληθυσμού από τους προηγούμενους εμβολιασμούς και μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος η Moderna είναι η μόνη εταιρία που διαθέτει επικαιροποιημένο εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές.

Η επαναφορά υποχρεωτικών μέτρων μέσα στο καλοκαίρι δε προκρίνεται σαν πιθανό σενάριο με τον Αθ. Εξαδάκτυλο να σχολιάζει πως παρότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν ξανά το φθινόπωρο περιοριστικά μέτρα, η επαναφορά τους -ειδικά για τη δεδομένη συγκυρία- μπορεί να εκληφθεί μόνο ως αποτυχία.

Το ότι οι υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές δεν μπορούν να αναχαιτιστούν ειδικά με «σκληρού» τύπου περιοριστικά μέτρα είναι ένα μήνυμα που επιβεβαιώνεται και από την Κίνα, εκεί όπου τα απάνθρωπα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά lockdown δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα καθώς όπως είχαν ήδη προβλέψει οι Έλληνες επιστήμονες, τα lockdown είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μπροστά σε αυτές τις τόσο μεταδοτικές υποπαραλλαγές που διασπείρονται ταχύτατα ακόμα και μεταξύ εμβολιασμένων και ανθρώπων που νόσησαν.