ΕΛ.ΑΣ: 254,5 κιλά κοκαΐνη κατασχέθηκαν στη Θεσ/νίκη - Σύλληψη ηγετικού στελέχους

ΕΛ.ΑΣ: 254,5 κιλά κοκαΐνη κατασχέθηκαν στη Θεσ/νίκη - Σύλληψη ηγετικού στελέχους

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία πώλησης του φορτίου με τα 254,5 κιλά υψηλής ποιότητας κοκαΐνης, την οποία εντόπισαν οι ελληνικές διωκτικές Αρχές σε συνεργασία με το Γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) Αθηνών, ύστερα από επιχείρηση στην Αττική.

Κατά την ίδια επιχείρηση συνελήφθη ένας 37χρονος Έλληνας που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος διεθνούς κυκλώματος το οποίο δραστηριοποιείτο στην μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική και είχε αναλάβει να παραλάβει την μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών τα οποία ήταν συσκευασμένα σε 220 δέματα και επρόκειτο να τα διακινήσει για λογαριασμό του κυκλώματος τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο φορτίο, με προέλευση από το Εκουαδόρ, έφτασε τα προηγούμενα 24ωρα στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε μπανάνες. Εντοπίστηκε από λιμενικούς με τη συνδρομή στελεχών του τελωνείου και ο 37χρονος τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση να παραλαμβάνει και να μεταφέρει σε διαμέρισμα στην Αθήνα, έξι τσουβάλια που περιείχαν ποσότητες καθαρής κοκαΐνης.

Σημειώνεται ότι, οι ποσότητες αυτές βρίσκονταν εντός εμπορευματοκιβωτίου με νόμιμο εμπόρευμα που προερχόταν από χώρα της Νότιας Αμερικής.

Κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι ήταν οπλισμένος, καθώς σε εσωτερική θήκη του παντελονιού του βρέθηκε ένα πιστόλι με φυσίγγιο διαστελλόμενου βλήματος στη θαλάμη (που εντάσσεται στις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου περί όπλων), γεμιστήρας με εννέα φυσίγγια, συσκευή λέιζερ προσαρτημένη στο πιστόλι, επιπλέον γεμιστήρας με 13 φυσίγγια, θήκη όπλου και δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια τύπου σουγιά.

Στην κατοχή του δράστη αλλά και σε έρευνες που ακολούθησαν σε τρία διαμερίσματα στην Αθήνα και σε ένα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς για την παράδοση και φύλαξη των ποσοτήτων των ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- (254) κιλά και (495) γραμμάρια καθαρής κοκαΐνης, χωρισμένα σε (220) δέματα εντός έξι (6) τσουβαλιών,

- (36.060) ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών,

- (21) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε για τις συνεννοήσεις του και (25) κάρτες sim ,

- (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

- ηλεκτρική μηχανή συσκευασίας ( vacuum ) και

- μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων.

Επιπλέον κατασχέθηκαν :

- (6) σφραγίδες ασφαλείας διαμετακομιζόμενων εμπορευματοκιβωτίων με συρματόσχοινο και

- όχημα που χρησιμοποιούσε ο δράστης ως μέσο διευκόλυνσης του διεθνούς κυκλώματος.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που εκτιμάται ότι θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνάει κατά πολύ τα 30.000.000 ευρώ, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως με την προσθήκη προσμείξεων θα ξεπερνούσαν τα 90 εκατ. ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.