Ελένη Αρβελέρ: Καιρός να ξυπνήσουμε, έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα

Ελένη Αρβελέρ: Καιρός να ξυπνήσουμε, έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα

Τη βεβαιότητα ότι ο τάφος που βρέθηκε πριν 40 χρόνια στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλέξανδρου και όχι του πατέρα του Φιλίππου, εξέφρασε η γνωστή ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Magazine, επαναφέροντας τη θεωρία Αμερικανών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι δεν θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια, αλλά στη Μακεδονία.

Η κ. Αρβελέρ παραθέτει στοιχεία από Αμερικανούς ανθρωπολόγους που επισημαίνουν ότι «βρήκαν ένα σκελετό εκτός του τάφου, αλλά στη Βεργίνα. Ο σκελετός φέρνει ένα τραύμα στην κνήμη, ακριβώς όπως ήταν του Φιλίππου» και συνεχίζει λέγοντας «οπότε, ο σκελετός αυτός που είναι και μεγαλύτερος από το θώρακα που έχουν βρει στη Βεργίνα και ο οποίος θώρακας είναι ακριβώς ο ίδιος που φορούσε ο Μεγαλέξανδρος στη μάχη των Γαυγαμήλων, στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας».

«Από κάτι τέτοια λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε το Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα» σημειώνει εμφατικά η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Η Ακαδημαϊκός θεωρεί πως ο ισχυρισμός της θα μπορούσε να εξακριβωθεί με ειδική εξέταση στους τρεις σκελετούς, ενώ παραθέτει και το εύρημα στο σκελετό ίχνη από ορυκτό που χρησιμοποιείτο στην Αίγυπτο για την ταρίχευση των σωμάτων, κατά την μουμιοποίηση.

Η ίδια αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον Ανδρόνικο, τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε τον τάφο στη Βεργίνα και μετέφερε τα λεγόμενά του: «όταν είδα τον Μεγαλέξανδρο στη ζωφόρο, στεφανηφόρο, είπα «Μεγαλέξανδρος» αλλά όντας σίγουρος ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια τον απέκλεισα». 

Από την πλευρά της η κ. Αρβελέρ τόνισε ότι όλες οι αναφορές για την ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τρεις αιώνες, ενώ σημείωσε πως μέσα στον τάφο της Βεργίνας υπάρχει το ομοίωμα του Αλεξάνδρου, κάτι που το έθεσε και στον Ανδρόνικο ως αδύνατον να είναι ο βασιλεύς βασιλεύων μέσα σε τάφο, αν είναι ο Φίλιππος.