Ελεύθεροι αφέθηκαν 4 πολιτικοί κρατούμενοι της κυβέρνησης Maduro

Ελεύθεροι αφέθηκαν 4 πολιτικοί κρατούμενοι της κυβέρνησης Maduro

Ελεύθεροι αφέθηκαν την Τρίτη τέσσερις πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ωστόσο ακτιβιστές ζητούν την άμεση απελευθέρωση πάνω από 100 ακόμη φυλακισμένων της αντιπολίτευσης, μεταδίδει το Reuters.

Ο Gilbert Sojo, ένας από τους ανθρώπους που αποφυλακίστηκαν ανέφερε: «Είμαι τόσο χαρούμενος που έζησα μετά από τόσες καταιγίδες». Ο Sojo, ένας 51χρονος ακτιβιστής σε μια φτωχή κοινότητα του Καράκας κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να βομβαρδίσει ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα, προκειμένου να απελευθερώσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Leopoldo Lopez.

Αυτός και άλλοι τρεις, ο μηχανικός Vladimir Araque, ο απόστρατος στρατηγός Romer Mena και ο δικηγόρος Leopoldo D' Alta, συνελήφθησαν το 2014 και το 2015 για υπόθαλψη βίας και συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Οι ίδιοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Πρόκειται για λιγότερο γνωστούς πολιτικούς αντίπαλους του Maduro, ο οποίος τους κατηγορεί ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ, θέλησαν να καταλάβουν την εξουσία της χώρας μέσω πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αρνείται επίσης ότι πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Maduro ότι έχει μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε δικτατορία, «ξεπερνώντας τον προκάτοχό του Hugo Chavez, στην πολιτική καταπίεση».

Ο Jesus Torrealba, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως η ευτυχία για την απελευθέρωση των κρατούμενων είναι «ανάμεικτη», καθώς υπάρχει οργή για τις συνεχιζόμενες φυλακίσεις άλλων πολιτών. «Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι αθώοι, όλοι αξίζουν την ελευθερία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απελευθέρωση των τεσσάρων κρατουμένων την Τρίτη ακολούθησε άλλες απελευθερώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ως πράξη καλής θελήσεως της κυβέρνησης, ύστερα από την έναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες αυτές διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα.