Εμβολιασμοί: Τριπλασιάστηκαν τα νέα ραντεβού, διπλασιασμός για τη 3η δόση - Πάνω από 60.000 από τη Δευτέρα

Εμβολιασμοί: Τριπλασιάστηκαν τα νέα ραντεβού, διπλασιασμός για τη 3η δόση - Πάνω από 60.000 από τη Δευτέρα

«Έκρηξη» ραντεβού σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα με την αύξηση του αριθμού όσων σπεύδουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους για την πρώτη δόση, να είναι πάνω από τριπλάσιος σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, καθημερινά κάνουν τη 3η δόση σταθερά 30.000 πολίτες.

Πιο αναλυτικά, μόλις τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί συνολικά 63.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό, και συγκεκριμένα 15.000 ραντεβού τη Δευτέρα, 20.000 την Τρίτη και 27.000 την Τετάρτη, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα κλείνονταν 7.000 -8.000 ημερησίως, ενώ τον Οκτώβριο τα ραντεβού υπολογίζονταν έως 5.500 την ημέρα. 

Και σε ό,τι αφορά τη 3η δόση σημειώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα, με τα καθημερινά ραντεβού να φτάνουν έως και τις 30.000 τη στιγμή που μόλις άνοιξε η σχετική πλατφόρμα κλείνονταν λιγότερα από τα μισά ραντεβού, μόλις 14.000 την ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να κινηθούν και πάλι στη «ζώνη» των 6.000, κάτι που δείχνει τη σταθερά υψηλή διασπορά του ιού. 

Σαρωτικοί έλεγχοι
 

Υπενθυμίζεται πως από το ερχόμενο Σάββατο στενεύει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τους παραβάτες των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, αρχής γενομένης από το Σάββατο. Στους δρόμους θα βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν αρχικά σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και σε κομμωτήρια.

Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και στους λεγόμενους μεικτούς χώρους, εκεί δηλαδή που επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι.

Σημειώνεται ότι είναι έτοιμη και η απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να εντοπίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν επανειλημμένα υποπέσει σε ανάλογες παραβάσεις.

Για τις περιοχές της περιφέρειας αποφασίστηκε να κάνουν τους ελέγχους κλιμάκια από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις, λόγω εντοπιότητας.

Οι παραβάτες θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα και αναμένεται θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα».

Γεωργαντάς: Χωρίς ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού
 

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει καμία ημερομηνία λήξης, θα τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης.

Όπως υπογράμμισε, την εβδομάδα που διανύουμε έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα για τον εμβολιασμό, καθώς μόνο την Τετάρτη είχαμε 27.000 ραντεβού, ενώ συνολικά από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού.

«Το 90% όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, είναι καταλυτικό αυτό. Αυτοί που είναι απόλυτα αρνητικοί, είναι πολύ μικρό το ποσοστό», επισήμανε, ενώ σημείωσε πως με ένα στόχο 20.000 εμβολιασμών την ημέρα σε έναν μήνα θα έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο εμβολιασμένους.

Παράλληλα, σημείωσε πως «μέσα στις δράσεις των επόμενων ημερών θα είναι και η αποστολή μηνυμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας», σχολιάζοντας πως «θα γίνει υπόμνηση στον κόσμο. Είναι μία απλή υπόμνηση γίνεται παντού στον κόσμο, είναι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων».