«Εμφύλιο χαμηλής έντασης» βλέπουν αναλυτές στη Βενεζουέλα

«Εμφύλιο χαμηλής έντασης» βλέπουν αναλυτές στη Βενεζουέλα

Σε περίοδο μεγαλύτερης έντασης φαίνεται να εισέρχεται η Βενεζουέλα, μετά την εισβολή μιας μικρής ομάδας στρατιωτικών σε στρατιωτική βάση στη Βαλέντσια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δέκα περίπου δράστες κατάφεραν να διαφύγουν «απαλλοτριώνοντας» σημαντικές ποσότητες οπλισμού, γεγονός που κάνει αρκετούς να μιλούν ακόμη και για επικείμενο εμφύλιο πόλεμο, καθώς είναι φανερό ότι τα όπλα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν στα χέρια των πιο ακραίων και οργανωμένων ομάδων της αντιπολίτευσης, δίνοντας έτσι αυτομάτως νέα, πιο επικίνδυνη και αιματηρή, διάσταση στις καθημερινές πλέον συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Καθώς η κυβέρνηση θα φτάνει στα άκρα, αυτές οι ομάδες θα τείνουν να αναπτυχθούν περισσότερο και έτσι, το μέλλον θα είναι γεμάτο από συγκρούσεις», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πολιτικός αναλυτής Luis Vicente Leon. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το καθεστώς Maduro κάνει λόγο για «ένοπλη επιχείρηση ανατροπής» του από την αντιπολίτευση, με υποστήριξη από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με βασικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Nicolas Maduro. Μάλιστα, οι δέκα σκοτώθηκαν την ημέρα του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για τη νέα Συντακτική Συνέλευση, καθώς η αντιπολίτευση (όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.) αρνείται τη νομιμότητά του και κάνει λόγο για νοθεία και παραποίηση στοιχείων όσον αφορά στη συμμετοχή.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η εικόνα και οι πληροφορίες που έρχονται από τη Βενεζουέλα δείχνουν πως και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σύνδεσης με τη λαϊκή πλειοψηφία και συνέχισης των κινητοποιήσεων. «Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και αρκετοί άνθρωποι θέλουν απλώς να επιστρέψουν στις εργασίες τους, καθώς η χώρα πλήττεται από τα άδεια ράφια στα καταστήματα τροφίμων, από ένα εκρηκτικό πληθωρισμό και την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οικονομικής ύφεσης», σημειώνει το Reuters. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως η αντιπαράθεση με χρήση και ένοπλων μέσων από την αντιπολίτευση ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να συντηρηθεί και να κλιμακωθεί η πολιτική κρίση στη χώρα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ένας «εμφύλιος χαμηλής έντασης», λοιπόν, ίσως είναι προ των πυλών -εκτός εάν η προαναφερθείσα αρπαγή όπλων ακολουθηθεί και από άλλες, στο πλαίσιο ενός μελλοντικού σχεδίου εξέγερσης ή πραξικοπήματος, που έχει τεθεί από σήμερα σε εφαρμογή.

Χθες, πάντως, εκδηλώθηκε σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά της κυβέρνησης από οπαδούς της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή, χιλιάδες υποστηρικτές του Maduro έκαναν πορεία στο Καράκας, με συνθήματα κατά της αντιπολίτευσης.

Νέες κυρώσεις προετοιμάζει η κυβέρνηση Trump κατά αξιωματούχων από την Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση Trump προετοιμάζει νέες κυρώσεις που θα εφαρμοστούν κατά μιας άλλης ομάδας αξιωματούχων από την Βενεζουέλα που διασυνδέονται με τον πρόεδρο Nicolas Maduro, αντιδρώντας στην συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, παρά την κριτική που ασκείται διεθνώς, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το “πάγωμα” των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος, την απαγόρευση να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, αλλά και την απαγόρευση συνεργασίας τους με αμερικανικές εταιρίες. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters.