«Εμπλοκή» με το Brexit: Οι Εργατικοί δεν ψηφίζουν τον νόμο May εάν δεν αλλάξει

«Εμπλοκή» με το Brexit: Οι Εργατικοί δεν ψηφίζουν τον νόμο May εάν δεν αλλάξει

Νέα «εμπλοκή» στην πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς την έξοδο της Ε.Ε. προκαλεί η απόφαση των Εργατικών να μην ψηφίσουν υπέρ της σχετικής νομοθεσίας της κυβέρνησης των Συντηρητικών εάν αυτή δεν υποστεί σημαντικές αλλαγές. 

«Οι Εργατικοί σέβονται απολύτως τη δημοκρατική απόφαση που ελήφθη για αποχώρηση από την Ε.Ε. (...) και υποστηρίζουν πλήρως ένα Brexit που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εργασία και θα διασφαλίζει την πλήρη και άνευ δασμών πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ελεύθερη αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

«Ως δημοκρατικοί δεν μπορούμε, όμως, να ψηφίσουμε υπέρ ενός νόμου ο οποίος, εάν παραμείνει ως έχει, θα επιτρέπει στους υπουργούς της κυβέρνησης να αποσπούν εξουσίες από τη βουλή, να συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μειώνει την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση της Theresa May, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τους χειρισμούς της. Αλλά και σε επίπεδο Βρυξελλών, η May και οι βασικοί υπουργοί της κατηγορούνται για ασάφεια θέσεων και κακούς χειρισμούς, που έχουν ως αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να μην προχωρούν. 

Υπενθυμίζεται δε ότι, ειδικά όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτή της Βρετανίας μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε. οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν δηλώσει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση δε, επιμένουν ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα ανοίξει μόνο όταν διευθετηθούν άλλα εκκρεμή ζητήματα -όπως είναι η οφειλή του Λονδίνου προς την Ε.Ε., αλλά και το καθεστώς που θα διέπει τους πολίτες των άλλων χωρών-μελών που ζουν και εργάζονται σε βρετανικό έδαφος. 

Μάλιστα, το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την May οδηγεί αρκετούς αναλυτές να ισχυρίζονται πως είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου ή μη της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φωτογραφία: SOOC