Ένταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ένταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα "απάντησαν" οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

 

Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ'' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 

Μετά την ένταση, εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών αυτή την ώρα πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

Συγκεκριμένα, μετά την εκτόνωση της έντασης, περίπου 200 πρόσφυγες επανήλθαν στη σιδηροδρομική γραμμή, ανάρτησαν πανό με συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων πάνω στη σιδερόφρακτη περίφραξη και πραγματοποιούν, έως αυτή την ώρα, καθιστική διαμαρτυρία.

Άνοιξε η Ειδομένη

Άνοιξε πριν από λίγη ώρα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα επιτραπεί η είσοδος σε 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Από χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα.

Πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά

Πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο, Σάκης Παπαθεμελής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαθεμελής, όχι μόνο δεν φεύγουν άνθρωποι από τα Διαβατά με προορισμό την Ειδομένη αλλά κάποιοι από εκείνους που είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες επιστρέφουν πίσω με ταξί.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθεμελής διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στα Διαβατά βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες άτομα και σημείωσε ότι δεν μεταφέρονται εκεί με λεωφορεία άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Χαρακτήρισε, τέλος, ομαλή την κατάσταση εντός του Κέντρου.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει ομάδες εθελοντών αλλά και φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος προκειμένου να επισκέπτονται το Κέντρο Μετεγκατάστασης και να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται συνεννόηση του δήμου με αλυσίδα σούπερ μάρκετ ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθεύονται κάποια αγαθά, χωρίς να πέφτουν θύματα επιτήδειων που επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν.

Εξάλλου, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία, το περασμένο Σάββατο δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του κέντρου, τις υφιστάμενες ανάγκες και τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης. Δήμοι διέθεσαν κάδους απορριμμάτων και διενεργούν την αποκομιδή, ενώ θα διαθέσουν κι άλλους κάδους απορριμμάτων, ηλεκτρολόγους για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, σκηνές και κοντέινερ αποθήκευσης τροφίμων. Σε αυτό το μήκος κύματος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση ώστε να προβεί σε άμεση θεσμική -νομοθετική- ρύθμιση προκειμένου η ΠΕΔ να διαθέσει προσωπικό για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Κέντρων και πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Τέλος, τη συγκέντρωση τροφίμων για παιδιά ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έλαβαν η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, από αύριο, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να φέρνουν βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες σε βαζάκια, κέικ, κρουασάν και μπάρες δημητριακών στο κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος", καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στα κέντρα φιλοξενίας σε Λευκόβρυση και Δεσκάτη παραμένουν οι πρόσφυγες στη Δυτική Μακεδονία

Σε δύο κέντρα φιλοξενίας παραμένουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης φιλοξενούνται 130 πρόσφυγες και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών, άλλοι 59.

Τα λεωφορεία που βρίσκονταν στο χώρο φιλοξενίας έχουν αποχωρήσει, ενώ η αστυνομία δηλώνει ότι μόλις δοθεί σήμα να μεταφερθούν στην Ειδομένη, θα ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς τους.

Είκοσι πρόσφυγες αποχώρησαν από τη Λευκόβρυση, προσπαθώντας με δικά τους μέσα να φθάσουν στην Ειδομένη. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από τη Συρία και είκοσι άτομα από το Ιράκ, ενώ στην Κοζάνη παραμένει και ένας νεαρός Αφγανός με το παιδί του, που τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο Ιατρικός Σύλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του για παροχή ιατρικής βοήθειας στους πρόσφυγες στα Διαβατά

Τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, που βρίσκονται στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά,χρειάζονται ιατρική βοήθεια και έχουν άμεση ανάγκη από ιατροφαρμακευτικά υλικά. Το Ιατρείο του καταυλισμού έχει άμεση ανάγκη από τις ειδικότητες παθολόγου, παιδιάτρου και γενικού γιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), θεωρώντας ως ανθρωπιστική υποχρέωση την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες καλεί, όσα από τα μέλη του επιθυμούν να βοηθήσουν να απευθυνθούν είτε στον ΙΣΘ ή απευθείας στον γιατρό Αλέξανδρο Σταυράκη στο τηλέφωνο 6944146494. Επίσης, καλεί όσους επιθυμούν, να παραδώσουν ιατροφαρμακευτικά υλικά στα γραφεία του ΙΣΘ στην Καλαμαριά (Αδριανουπόλεως και Επανωμής 26).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ