Επαναλαμβάνει την ανάγκη ίδρυσης ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας ο Ν. Παππάς

Επαναλαμβάνει την ανάγκη ίδρυσης ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας ο Ν. Παππάς

Τα περί ανάγκης ίδρυσης ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας επαναλαμβάνει ο Ν. Παππάς μιλώντας στο Bloomberg.

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα Ευρωπαϊκά κράτη που δε διαθέτει διαστημική υπηρεσία», δήλωσε από το συνέδριο Mobile World στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι:

«Η ελληνική διαστημική υπηρεσία θα συντονίζει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των δυνατοτήτων της χώρας στο τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών».

Το Bloomberg σχολιάζει ότι η ίδρυση διαστημικής υπηρεσίας ανήκει στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να ανακόψει το κύμα εξόδου καταρτισμένων επιστημόνων από τη χώρα. Από το 2008 που η ξεκίνησε η οικονομική κρίση, περίπου 427.000 εξειδικευμένου προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η νέα υπηρεσία «θα δημιουργήσει πολυάριθμες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες είτε να παραμείνουν στην Ελλάδα, είτε να επιστρέψουν από τις χώρες διαμονής τους», αναφέρει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει ιδιοκτησία κανενός από τους δύο δορυφόρους Hellas Sat 3 και Hellas Sat Consortium που κατασκευάζονται σε Βρετανία και Γαλλία αντίστοιχα. Ο Hellas Sat Consortium θα εκτοξευθεί από τη Γαλλική Γουιάνα.

«Στις αρχές του καλοκαιριού ο νέος δορυφόρος  Hellas Sat 3 θα μπει σε τροχιά παίρνοντας θέση πάνω από την Ελλάδα, και θα διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα της χώρας να διαθέτει δορυφορικές εφαρμογές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα», συμπλήρωσε ο Ν. Παππάς.

Ο Παππάς αισιοδοξεί ότι η δημιουργία της Ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας θα βοηθήσει στους τομείς της ασφάλειας και της αγροτικής βιομηχανίας, καθώς και την αποτροπή πλημμυρών και πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια