Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσ/νίκη - Αστυνομικοί έσωσαν διαδηλωτή
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσ/νίκη - Αστυνομικοί έσωσαν διαδηλωτή

Επεισόδια σημειώθηκαν στη λήξη της φοιτητικής πορείας στη Θεσσαλονίκη, στις 15:00 το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες, μπουκάλια, πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ καταληκτική ήταν η επέμβαση άνδρα τον ΜΑΤ όταν έσβησε φωτιά σε πόδι διαδηλωτή που προκλήθηκε από μολότοφ. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μια μολότοφ αντιεξουσιαστών έπεσε κοντά σε 26χρονο διαδηλωτή, την ώρα που αστυνομικοί επιχειρούσαν να τον ακινητοποιήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι από τις φλόγες. Επί τόπου, χρησιμοποίησαν αντιπυρική κουβέρτα και πυροσβεστήρα για να σβήσουν τη φωτιά, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Ο 26χρονος συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «ο διαδηλωτής συνελήφθη διότι είχε ήδη προβεί σε ρίψη μολότοφ» και ότι «στην κατοχή του βρέθηκε άλλη μολότοφ τύπου κόμπρα και ζευγάρι γάντια»

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και απόπειρα εμπρησμού, πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης και για μια σειρά από πλημμελήματα.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και αργότερα επί της Εγνατίας, καθώς άτομα με κουκούλες και μάσκες έφραξαν με κάδους απορριμμάτων το ένα ρεύμα του δρόμου έξω από τα πανεπιστήμια και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες, αντικείμενα και μολότοφ προς τους αστυνομικούς, από το προαύλιο της Θεολογικής σχολής.

Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και άλλα υπέστησαν φθορές.

Ένταση υπήρξε και στο ίδιο σημείο καθώς τα άτομα συνέχισαν τον πετροπόλεμο προς τους αστυνομικούς, ενώ η Εγνατία έξω από τα πανεπιστήμια παρέμεινε και στα δύο ρεύματα κλειστή.

Η πορεία ξεκίνησε στη μία από το άγαλμα του Βενιζέλου με αίτημα την απόσυρση του νόμου για τις ανώτατες σχολές και ολοκληρώθηκε έξω από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου επεισόδια, χωρίς να λάβουν μεγάλη έκταση σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ομάδα διαδηλωτών, που συμμετείχε στη φοιτητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας επιχείρησε να εισέλθει στην ΑΣΟΕΕ και οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν. 

Τα επεισόδια, μικρής διάρκειας δεν επεκτάθηκαν, καθώς η ομάδα των διαδηλωτών διέφυγε προς το πεδίο του Άρεως, ενώ οι αστυνομικοί παρέμειναν στη θέση τους.

Σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στα επεισόδια σημειώνοντας τα εξής:

«Την 13.00 ώρα σήμερα (Πέμπτη 15 Απριλίου 2021), με πρωτοβουλία Φοιτητικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 2.000 περίπου ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Πλ. Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου και κατέληξε στα Προπύλαια όπου και ολοκληρώθηκε ομαλά την 15.00 ώρα.

Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας, υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις ανωτέρω οδούς.

Μετά τη λήξη της πορείας, ομάδα 200 περίπου ατόμων, κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Πατησίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσπάθησε να εισέλθει εντός αυτού. Η προσπάθεια αυτή απετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη συνέχεια η ανωτέρω ομάδα ατόμων κατευθύνθηκε μέσω της Λ. Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων, όπισθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προσπάθησε να εισέλθει εντός του Πανεπιστημίου αλλά απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με τρόπο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».