Επεισόδια στη φοιτητική πορεία στην Αθήνα

Επεισόδια στη φοιτητική πορεία στην Αθήνα

Ένταση επικράτησε αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την ολοκλήρωση της φοιτητικής πορείας, νεαροί με πλακάτ στα χέρια πλησίασαν τις κλούβες των ΜΑΤ στη Βασ. Σοφίας και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ωστόσο απωθήθηκαν με τη χρήση χημικών και κρότου λάμψης από την αστυνομία.

Η πορεία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τις «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν να μην περάσουν οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων – Πανεπιστημίων, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και την άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασής τους με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός.

Στις 13:00 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Στις 18:00 το απόγευμα, αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή ενάντια, και πάλι, στις αλλαγές στο άσυλο.

Στις διαμαρτυρίες το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο για το άσυλο, έχουν καλέσει πλήθος οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το ΚΕΕΡΦΑ, επιτροπές προσφύγων, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.