«Επιδημία» πλαστών διαβατηρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Επιδημία» πλαστών διαβατηρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα πλαστά και κλεμμένα διαβατήρια της Ευρώπης έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση και οι ΗΠΑ έδωσαν διορία μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα ταξιδιών χωρίς βίζα, σύμφωνα με το Politico.

Η απειλή αυτή αποτελεί συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας λόγω του αριθμού απολεσθέντων εγγράφων στην Ε.Ε., η οποία έχει διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Ο αριθμός των πλαστών διαβατηρίων στη Μέση Ανατολή προκαλεί επίσης ανησυχία. Η Interpol έχει καταγράψει 250.000 κλεμμένα ή απολεσθέντα συριακά ή ιρακινά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων και κενών εγγράφων.


Πηγή γραφήματος: Politico

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανησύχησε πολύ για τις συνέπειες της εισόδου ταξιδιωτών που έχουν περάσει πρώτα από την Ευρώπη και γι΄ αυτό έδωσε στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα προθεσμία έως την 1 Φεβρουαρίου για να λάβουν μέτρα ενάντια στα «παραθυράκια», διαφορετικά θα χάσουν το δικαίωμα απαλλαγής από τη θεώρηση της βίζας για να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα επιτρέπει την είσοδο σε περίπου 20 εκατομμύρια άτομα ετησίως από 38 χώρες, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Ευρώπη και έρχονται για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή.

Την επόμενη βδομάδα, ο Jeh Johnson, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama, την πρόοδο αυτών των χωρών.

Όσον αφορά το θέμα των πλαστών διαβατηρίων, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως υπάρχει πρόβλημα με δύο από τις πέντε χώρες: την Ελλάδα και την Ιταλία. Και οι δύο χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης εγγράφων λόγω του ότι γεωγραφικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

O Rob Wainwright, διευθυντής της Europol, δήλωσε πως «η πλαστογράφηση εγγράφων διευκολύνει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Μεγάλο μέρος της εκληματικής δραστηριότητας στηρίζεται στην κλοπή διαβατηρίων και στην πλαστογράφηση ειδικών διαβατηρίων, ενώ μετέπειτα τα προωθούν στη μαύρη αγορά».

«Ένα ολόκληρο ταξίδι, μαζί με διαβατήριο της ΕΕ, μπορεί να κοστίσει έως και 10.000 ευρώ», δήλωσε ένας αυστριακός αξιωματούχος. «Από ό,τι γνωρίζουμε, η μεγαλύτερη παραγωγή πλαστών εγγράφων βρίσκεται στα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία».

Σύμφωνα με το Politico, ένας έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως «περίπου το 5% - 7% των ελληνικών διαβατηρίων προέρχονται από πλαστές ταυτότητες ή πιστοποιητικά γέννησης», τα οποία, όπως δήλωσε, είναι «πολύ εύκολο» να τα βρει κανείς.

Σύμφωνα με πηγές, όταν επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, την Ελλάδα τον Δεκέμβριο συζήτησε το θέμα με Έλληνες αξιωματούχους. Μετά από δέκα ημέρες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αστυνομία έστησαν μια κοινή ομάδα που έχει διορία μέχρι τον Φεβρουάριο για να βρει έναν τρόπο να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες ταυτότητες των πολιτών με ηλεκτρονικές που διαθέτουν και ενσωματομένο τσιπ.