Επικεφαλής BioNTech: Στα τέλη του 2021 η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα

Επικεφαλής BioNTech: Στα τέλη του 2021 η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα

Την σημασία υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των πολιτών για την πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα από τα τέλη του 2021 επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής BioNTech Ουγούρ Σαχίν, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του επικεφαλής της αεροπορικής Qantas, ο οποίος υπογραμμίζει θα χρειαστεί ακόμη ικανό διάστημα για να επιστρέψουμε στους προ της πανδημίας ρυθμούς της ζωής.

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Ουγούρ Σαχίν, ένας εκ των επιστημόνων πίσω από το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών του οποίου ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σκορπώντας παγκόσμια αισιοδοξία- τόνισε πως «είναι απολύτως ουσιώδες να υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού πριν το επόμενο φθινόπωρο για να έχουμε έναν κανονικό χειμώνα του χρόνου».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech ανέφερε πως «ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος επειδή το εμβόλιο ήρθε πολύ αργά φέτος για να έχει δραστική επίπτωση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαχίν ανέφερε πως η παράδοση των εμβολίων αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου, αλλά οι θετικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία του δεν θα γίνουν αισθητές πριν το καλοκαίρι, όταν θα αρχίσει να μειώνεται με φυσικό τρόπο η διασπορά του κορονοϊού.

«Η μεγαλύτερη θετική επίπτωση δεν θα γίνει αισθητή πριν το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι θα μας βοηθήσει επειδή τότε πέφτουν τα ποσοστά μολύνσεων. Κι είναι απολύτως σημαντικό να έχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμών πριν το φθινόπωρο και το χειμώνα του ερχόμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα πρέπει να έχει προσχωρήσει μέχρι τότε», τόνισε. Και κατέληξε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί επειδή έχει ζητηθεί από αρκετές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή και την τροφοδοσία για να έχουμε του χρόνου έναν φυσιολογικό χειμώνα»… 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άλαν Τζόις, CEO της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε πως οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μόνον όταν κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Δυστυχώς με τα επίπεδα των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα δούμε επανάληψη των πτήσεων προς αυτούς τους προορισμούς στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρις ότου δούμε να κυκλοφορεί εμβόλιο, κάτι που πιθανώς να συμβεί περί τα τέλη του 2021. Αυτός, τουλάχιστον είναι ο σχεδιασμός μας στην παρούσα φάση», τόνισε ο Τζόις εκτιμώντας πως θα χρειαστεί ακόμη ικανό διάστημα για να επιστρέψουμε στους προ της πανδημίας ρυθμούς της ζωής.