Επικεφαλής ΕΜΑ: Σαφώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της «Όμικρον» τα εμβόλια

Επικεφαλής ΕΜΑ: Σαφώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της «Όμικρον» τα εμβόλια

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια «σαφή» πτώση στην αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων για τον κορονοϊό κατά της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γνωστοποιηθεί αν πρέπει να δημιουργηθούν εμβόλια που θα στοχεύουν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της εν λόγω μετάλλαξης.

Τα περιορισμένα ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA, καθώς και για εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό, όπως αυτά από την Oxford/AstraZeneca, Johnson and Johnson, Sinopharm και Sinovac. Οι ειδικοί εκτιμούν, χωρίς να το έχουν εξακριβώσει με στοιχεία, ότι το ίδιο θα ισχύει και με το ρωσικό Sputnik V

«Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι περιορισμένα, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει πτώση στην αποτελεσματικότητα», δήλωσε στους Financial Times η Emer Cooke, εκτελεστική διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Πόσα, δεν ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μια τρίτη δόση εμβολίων mRNA μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αποκαταστήσει τα επίπεδα αντισωμάτων.

Τη Δευτέρα, η Moderna έγινε ο τελευταίος κατασκευαστής εμβολίων που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης λέγοντας ότι μια τρίτη δόση βελτίωσε τα επίπεδα αντισωμάτων όσον αφορά την αντιμετώπιση της Όμικρον κατά 37 φορές. Οι επιστήμονες είπαν ότι πιστεύουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί ακόμα να προστατεύσει από σοβαρή νοσηλεία.

Δεν είναι σαφές αν η ενισχυτική δόση μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση της αποτελεσματικότητας των δύο δόσεων όπως παρουσιάζεται ως σήμερα, ανέφερε, τονίζοντας ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να υπάρχουν σαφή στοιχεία για την Όμικρον.

Παρότρυνε τους πολίτες να «εξακολουθήσουν να εμβολιάζονται, δεδομένου ότι «αυτή είναι η καλύτερη προστασία την παρούσα στιγμή». «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα και να αφήσουμε την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της», σημείωσε και προειδοποίησε ότι «αν σταματήσουμε να εμβολιάζουμε και να κάνουμε τρίτες δόσεις, τότε θα χάσουμε πολλούς μήνες».

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν όσοι είναι ανεμβολίαστοι