Επικοινωνία D. Trump με A. Merkel και Th. May για τη Συρία

Επικοινωνία D. Trump με A. Merkel και Th. May για τη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε χθες χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May και με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel σχετικά με τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η May και η Merkel εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενέργεια αυτή και συμφώνησαν με τον Trump ότι έχει μεγάλη «σημασία» να «λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad» για την επίθεση με αέριο σαρίν που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 σύροι άμαχοι και αποδίδεται από την Ουάσινγκτον στις δυνάμεις του συριακού στρατού, σημειώνεται σε ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σε μια ανακοίνωση του γραφείου της May τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχει ένα «περιθώριο» να πειστεί η Ρωσία να διαρρήξει τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Assad.

Μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέφερε πως ο Trump ευχαρίστησε την May για την υποστήριξή της μετά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Assad.

«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν ότι υπάρχει τώρα ένα περιθώριο για να πειστεί η Ρωσία ότι η συμμαχία της με τον Assad δεν είναι πλέον προς το στρατηγικό της συμφέρον», ανέφερε η εκπρόσωπος της Downing Street.

«Συμφώνησαν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών (των ΗΠΑ Rex) Tillerson στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα προσφέρει μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση η οποία θα φέρει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία, συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της May πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες έδωσαν επίσης έμφαση στη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για την αποτροπή της απειλής που θέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ