Επιμένει ο κορονοϊός στην Αττική - Σαρωτικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Επιμένει ο κορονοϊός στην Αττική - Σαρωτικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, καθώς στο «κόκκινο» βρίσκονται 10 περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία των ειδικών. Ενδεικτικά, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 942 νέα κρούσματα της νόσου, με 341 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και την Δυτική Αττική να κατέχουν ξανά τα αρνητικά πρωτεία.

Παράλληλα, σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και μπλόκα της αστυνομίας παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς προανήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε χαρακτηριστικά πως την παραμονή της πρωτοχρονιάς μετά τις δέκα δεν θα κυκλοφορεί κανένα αυτοκίνητο στους δρόμους και «η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων», όπως σημείωσε, προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.

«Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε και διαβεβαίωσε πως αν υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία ότι γίνεται πάρτι που υπερβαίνει τα όρια, η αστυνομία θα παρέμβει. «Η ΕΛ.ΑΣ δικαιούται παρουσία εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει ποινές», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε σε δραματικούς τόνους ότι «κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά», για να προσθέσει ότι «αν σε 15 μέρες από σήμερα, έχουμε αυξήσει τα κρούσματα, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», ενώ τόνισε πως η Αττική είναι προβληματική αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοιού στην περιοχή σημειώνοντας πως παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για να μην ξεφύγει η κατάσταση. «Είναι στην κόψη του ξυραφιού» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά για φήμες επικείμενων κορονοπάρτι είπε ότι «υπάρχουν φήμες αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι», επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια των Χριστουγέννων υπήρξε «εντυπωσιακή πειθαρχεία των πολιτών».

Επιπλέον σημείωσε πως με ή χωρίς καταγγελία αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από την νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων είναι προφανές ότι η αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο.

Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Την ανησυχία του σχετικά με τη διασπορά του ιού στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη περίπτωση και μετά από 15 ημέρες στη δεύτερη.

Ο κ. Κικίλιας κατονόμασε 10 περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» σε επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η επιτροπή με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέροντας ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες: 

Καλύμνου (12 κρούσματα), Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

ΕΟΔΥ: 942 τα νέα κρούσματα, 58 νεκροί, 443 διασωληνωμένοι

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, με τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να παραμένουν «στο κόκκινο». 341 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 170 στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο ακόμα 58 συμπολίτες μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, την στιγμή που οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 443.

Από τα 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.7918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

Ταυτόχρονα, 5.412 (3.9%) από αυτά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.788 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα με 341 και 170 μολύνσεις αντίστοιχα.

Σύμφωνα, δε, με τον πίνακα, στον κεντρικό Τομέα Αθηνών, εντοπίστηκαν την τελευταία ημέρα 90 νέα κρούσματα. Σε ό, τι αφορά τη Δυτική Αττική, η οποία παραμένει σε αυστηρό Lockdown, εκεί καταγράφονται 30 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Επιπλέον, 19 κρούσματα καταγράφονται στην Κοζάνη, δεύτερη περιοχή όπου ισχύουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού από τα μέσα Δεκεμβρίου.


 

Διαβάστε Περισσότερα