Επισήμως υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάσσεται το Ισραήλ

Επισήμως υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάσσεται το Ισραήλ

Σε μια κίνηση που αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τις τουρκοισραηλινές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, στο οποίο αντιτίθενται οι βουλευτές στη Βαγδάτη.

Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ'' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα -ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν- σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών αντιπάλων.

Χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Masoud Barzani δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Netanyahu σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές και τα οποία μεταδίδει το Reuters.

Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ -στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ- μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Netanyahu δήλωσε πως το Ισραήλ θεωρεί πάντως ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει την έδρα του στην Τουρκία, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υιοθετώντας την ίδια θέση που έχουν για την οργάνωση αυτή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Στο συγκεκριμένο σημείο διαφοροποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατηγό, Yair Golan, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί πως το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Netanyahu, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε εκφράσει και το 2014 υποστήριξη προς «τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», λέγοντας πως αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία». Ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις συνιστούν σημαντική διαφοροποίηση καθώς αποτελούν μια πιο άμεση υποστήριξη της δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Ισραηλινές «φωνές» για ανεξάρτητο Κουρδιστάν