Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες που αφορούν τους πυροπαθείς της Αττικής

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες που αφορούν τους πυροπαθείς της Αττικής

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες, με βάση τη νομοθεσία, και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τους πυροπαθείς της Αττικής, αναφέρει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να προσφεύγουν στην προβλεπόμενη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. 

Για τις δημόσιες συμβάσεις άνω και κάτω των ορίων, ως χρόνος έναρξης της εν λόγω διαδικασίας νοείται η ημερομηνία αποστολής προς τους οικονομικούς φορείς της πρώτης πρόσκλησης συμμετοχής σε διαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα η πρόσκληση συμμετοχής σε διαπραγμάτευση δεν απαιτείται να αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.). Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται ελάχιστη προθεσμία για την παραλαβή των προσφορών.

Κατά τα λοιπά, οι σχετικές διαδικασίες λαμβάνουν χώρα με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο 4412/2016.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με το εδ. α της υποπερ. δδ της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 2 ν. 4013/2011 «δδ) Οι αποφάσεις των αναθετουσών Αρχών που αφορούν την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, εκδίδονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής, εφόσον οι συμβάσεις αυτές εμπίπτουν, λόγω της εκτιμώμενης αξίας τους, στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2014/24/ΕΚ και 2014/25/ΕΚ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη με το Ν. 4412/2016».