Επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Τετρασέλιδη επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, στην επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα, Maria Luiza Viotti.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, από την Νέα Υόρκη, στην επιστολή γίνεται σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, ενώ σημειώνονται οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη. Τονίζοντας, επίσης, οι παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόκληση έντασης, με την έκδοση NAVTEX, την παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και άλλες ενέργειες, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις, για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, καθιστά, ωστόσο, σαφές πως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, πριν από νέα συνάντηση στη Γενεύη, κάτι που, όπως σημειώνει, αναμένεται ότι θα αξιολογήσουν οι δύο ηγέτες στην συνάντησή τους, στις 17 Μαΐου.

«Χρειάζεται πολλή δουλειά για εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τραπεζών στα κατεχόμενα.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Akinci είχαν κοινή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey για ανασκόπηση της πορείας εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τόνισε ότι είναι πολύ ουσιώδες, αν και εφόσον εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, από την πρώτη ημέρα να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ.

Ένα προαπαιτούμενο της λύσης, σημείωσε, είναι να γνωρίζουμε και ποιο είναι το κόστος της. Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε, θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς για να τις μελετήσουν και να δουν πώς μπορούν να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.

«Νευραλγικός ο ρόλος της ΕΤΑΑ σε μια επανενωμένη Κύπρο»

Την αναγκαιότητα για επίτευξη μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης για να αποφευχθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της, επισήμανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 26η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε την ΕΤΑΑ για τη στήριξή της στην παρούσα διαδικασία για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, επισημαίνοντας τον νευραλγικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει στη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι επισήμως έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Παγκόσμια Τράπεζα, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων περιοχών, με την εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους για το θέμα του περιουσιακού, καθώς και με την εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των πτυχών της επιδιωκόμενης λύσης.

Εξέφρασε την ελπίδα, ότι το συντομότερο δυνατόν, θα καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την πρόσβαση τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου «τεστ αντοχής», όσο και στα θέματα του περιουσιακού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ