Επιστράτευση για τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ ζητά ο Γ. Μπουτάρης

Επιστράτευση για τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ ζητά ο Γ. Μπουτάρης

Χωρίς λεωφορεία παραμένει για τρίτη ημέρα η Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από το Σάββατο. Η απουσία λεωφορείων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη βροχή που πέφτει στην πόλη, δημιούργησαν από το πρωί κυκλοφοριακό κομφούζιο σε κεντρικούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, μικροσυγκρούσεις οχημάτων και γεμάτες πιάτσες ταξί, συνθέτουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης, η οποία ξύπνησε σε καθαρά φθινοπωρινό σκηνικό.

Πολλαπλή σύγκρουση αυτοκινήτων σημειώθηκε νωρίτερα στην αερογέφυρα της Βούλγαρη και είναι μεγάλη η ουρά των οχημάτων που σχηματίστηκε στο σημείο, στο ρεύμα εισόδου της πόλης. Με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως την Τσιμισκή, την Εγνατία, και τη Βασ. Όλγας, ενώ το ίδιο ισχύει στην Περιφερειακή Οδό, κυρίως στο ρεύμα προς δυτικά, όπου παρατηρείται μεγάλος όγκος οχημάτων.

Με δυσκολίες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με συνέπεια να μην κυκλοφορεί για 3ο συνεχόμενο 24ωρο κανένα αστικό λεωφορείο στην πόλη. Οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να πάρουν ταξί για να πάνε στις δουλειές τους, ενώ άλλοι αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες επέλεξαν να φτάσουν στον προορισμό τους με τα πόδια.

Όπως δήλωσαν στον ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ, τους χρωστούν δεδουλευμένα ύψους 6,1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδη «η διάρκεια της επίσχεσης εργασίας θα εξαρτηθεί από το πότε κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ θα βάλουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών».

Επιστράτευση για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των πολιτών, θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης

Επιστράτευση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού, λόγω της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ, θα ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Θα ζητήσω από τον Σπίρτζη να κάνει επιστράτευση. Δεν γίνεται ο κόσμος να ταλαιπωρείται. Δεν μπορεί να κινηθεί η πόλη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Τόνισε δε, ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι "όσοι δουλεύουν σε δημόσιες συγκοινωνίες δεν δουλεύουν σε ιδιωτική επιχείρηση διότι εξυπηρετούν όλο τον κόσμο" και χαρακτήρισε "πρώτη προτεραιότητα" την εξυπηρέτηση των πολιτών.

"Όσα λεφτά κι αν σου χρωστάω, από τη στιγμή που δουλεύεις σε δημοτική επιχείρηση, η απεργία δεν υπάρχει σαν έννοια. Δεν μπορείς να κάνεις απεργία επειδή σου χρωστάει δύο μήνες λεφτά" υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να κατέβουν σήμερα κιόλας στην Αθήνα και να επιδιώξουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. "Να μην περιμένει ο κ. Τσερμενίδης αύριο τον κ. Σπίρτζη. Να κατέβουν σήμερα στην Αθήνα και να τα βρούνε" υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

"Διαλύεται η πόλη, η αγορά δεν μπορεί να δουλέψει, όλος ο κόσμος ταλαιπωρείται" σημείωσε και πρόσθεσε: "Αυτό που έκανε η Έκθεση το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος αυτό. Δεν έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει λεωφορεία. Και να γινόταν χρειάζεται κάποιες μέρες να τακτοποιηθεί η κατάσταση".

"Διαδημοτική επιχείρηση η λύση στο πρόβλημα"

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε πως "το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν γίνει μία διαδημοτική επιχείρηση και καταγγείλει ο Δήμος πια τη σύμβαση αυτή" και αποκάλυψε πως "είμαστε σε σκέψεις να το κάνουμε και να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση".

Ανέφερε δε πως ζητήθηκε η συνδρομή εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τον Δήμο, για "να μας βοηθήσει να κάνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης".

Οργή για τις δηλώσεις του δημάρχου, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών

"Οργή και αγανάκτηση" για τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, περί επιστράτευσης των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση το συνδικάτο των απασχολουμένων στον οργανισμό, οι οποίοι από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

“Η προτροπή του για επιστράτευση των εργαζομένων, για το γεγονός και μόνο ότι αντίκειται στους νόμους του κράτους, δεν αρμόζει σε έναν θεσμό της πόλης και μάλιστα δημοκρατικά εκλεγμένο”, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Δημήτρης Τσερμενίδης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος, εκπροσωπώντας τους 2.300 εργαζομένους στον οργανισμό, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση: “δεν θα ασπαστούμε την μνημονιακή άποψη του δημάρχου, ότι οι εργαζόμενοι πλέον θα πρέπει να εργάζονται απλήρωτοι και αδιαμαρτύρητα σε συνθήκες γαλέρας και σύγχρονων γκούλαγκ”. Προσθέτει δε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου αύριο, στις 2 μετά το μεσημέρι, να προσέλθουν στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται ότι για τρίτη ημέρα σήμερα αστικά λεωφορεία δεν κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης, με τους εργαζομένους να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου 2016, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου, ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr