Επιστρέφει στην κανονικότητα το ΕΣΥ - Ποια νοσοκομεία επανέρχονται στις εφημερίες

Επιστρέφει στην κανονικότητα το ΕΣΥ - Ποια νοσοκομεία επανέρχονται στις εφημερίες

Για σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας του ΕΣΥ έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως δύο μεγάλα νοσοκομεία στην Αττική (Θριάσιο, Σισμανόγλειο) θα επανέλθουν στις κανονικές τους εφημερίες, ενώ από την Κυριακή σταματούν οι εφημερίες του «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, θα αποδεσμευτούν κλίνες ΜΕΘ που είχαν δοθεί για covid περαστικά, ώστε να ξεκινήσουν και τα χειρουργεία για χρόνια περιστατικά.

Παράλληλα, τόνισε πως τα χειρουργεία, που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, παραμένει ωστόσο ακόμα ο περιορισμός έως 80%.

Πρόσθεσε ότι την επόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα δοθούν κάποιες κλίνες για περιστατικά non covid στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» νοσοκομείο, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία. Αναμένεται η επαναφορά του νοσοκομείου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» θα ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του. Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα αποδεσμεύονται και κλίνες covid και non covid από τον ιδιωτικό τομέα που υποστήριζε το ΕΣΥ.

Β. Παπαευαγγέλου: Σημαντική η αποκλιμάκωση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας

Για σημαντική αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας έκανε λόγο η καθηγήτρια η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τονίζοντας πάντως ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ανέμεναν οι επιστήμονες.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αν και καταγράφεται 20% μείωση στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε Πάτρα και Ιωάννινα.

Επίσης, αν και ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι κάτω από το 4%, σε ορισμένες περιοχές η θετικότητα ξεπερνά ακόμα και το 7% και εκεί, όπως υπογράμμισε, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: 2.020 τα νέα κρούσματα - 56 θάνατοι, 617 διασωληνωμένοι

Γκ. Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας