Επίθεση M. Renzi στην Κομισιόν αναφορικά με τις δαπάνες στο προσφυγικό

Επίθεση M. Renzi στην Κομισιόν αναφορικά με τις δαπάνες στο προσφυγικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αντέδρασε οργισμένα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Politico, στην απροθυμία των Βρυξελλών να επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να αφαιρέσουν από τον προϋπολογισμό των ελλειμάτων τους όλα τα έξοδα που θα πραγματοποιήσουν για το προσφυγικό, περιορίζοντας την αυτόματη αφαίρεση μόνο στη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα βοήθειας της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Matteo Renzi θέλει να προσυμφωνηθεί ότι όλα τα έξοδα που θα πραγματοποιήσει η χώρα του για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, θα εκπέσουν από τον υπολογισμό του Ιταλικού δημόσιου ελλείματος σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Κομισιόν επιθυμεί να αποφανθεί για το ζήτημα αργότερα στο έτος.

O πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, τη Δευτέρα έγραψε στον M. Renzi λέγοντάς του ότι η Επιτροπή «στηρίζει τη δήλωσή της», αναφερόμενος στη θέση ότι «οι εθνικές συνεισφορές (στην Τουρκία) δε θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των ελλειμάτων των μελών της ευρωζώνης, όπως ορίζονται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».  

Επισημαίνοντας, ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει τουλάχιστον από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν και εκδόθηκε η δήλωση.

Σε απαντητική ανακοίνωση στο γράμμα του κ. Juncker, ο κ. Renzi αναφέρει ότι «εμείς οι Ιταλοί θεωρούμε ότι όλοι οι μετανάστες είναι ίσοι».

«Είναι θετικό το γεγονός ότι το κόστος διάσωσης παιδιών που περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα εκπίπτει από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ιδέα να λαμβάνεται υπόψη διαφορετικά το κόστος διάσωσης των παιδιών από την Ερυθραία που φθάνουν στην Ιταλία, μοιάζει ανόητη και παράλογη. Μόνο γραφειοκρατική διαστροφή μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των ζωών που σώζονται», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. 

Η συνεργάτιδα του M. Renzi στις Βρυξέλλες, Patrizia Toia, δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» να γίνεται διάκριση μεταξύ των συνεισφορών στην Τουρκία και των χρημάτων που ξοδεύονται για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο.  

Διαβάστε Περισσότερα