Έρευνα για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου

Έρευνα για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου

Έρευνα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ξεκίνησε την Πέμπτη στην Κύπρο, προκειμένου να καθοριστεί εάν οι ομοφοβικές αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου «υποκινούν το μίσος» ή όχι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, έδωσε οδηγίες στον αρχηγό της αστυνομίας να «διερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης ποινικού αδικήματος» για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη, που προκάλεσαν αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν «βαθιά προβληματισμένη και σοκαρισμένη» από τα σχόλια του Μητροπολίτη, που «προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα» των Κυπρίων.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί γραπτή δήλωση του Κώστα Γαβριηλίδη, συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, όπου τονιζόταν η ανάγκη να αλλάξει ο νόμος, ώστε η κίνηση νομικών διαδικασιών εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να δηλητηριάσει την κοινωνία κατά συγκεκριμένης ομάδας ατόμων να πάψει να εξαρτάται από ένα και μοναδικό φορέα.

Ο Μητροπολίτης είχε υποστηρίξει πως τα ομοφυλόφιλα παιδιά συνδέονται με τον τρόπο που οι γονείς τους επιλέγουν να κάνουν σεξ την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας. Μετά τις αντιδράσεις για τις θέσεις του για την ομοφυλοφιλία υποστήριξε πως στην επίμαχη ομιλία του είχε εκφράσει «τη θέση της Εκκλησίας και τη θέση των Αγίων της εκκλησίας μας». Παρέπεμψε δε όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «άδειασε» τον Μητροπολίτη Μόρφου λέγοντας πως οι δηλώσεις του «δεν με εκφράζουν. Είναι καθαρά προσωπικές του απόψεις».