Έρευνα: Υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το 60% των πολιτών

Έρευνα: Υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το 60% των πολιτών

Υπέρ της ενίσχυσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους κλάδους της απασχόλησης τάσσονται 6 στους 10 Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Συνδρομητικής Έρευνας που διενέργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής», η ενίσχυση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καταγράφεται ως ευρεία πλειοψηφική άποψη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων στο πολιτικό φάσμα ή το κομματικό πρόσημο της ψήφου τους στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, αναδεικνύεται σε κοινό τόπο, πεποίθηση και αίτημα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την κοινωνική διαστρωμάτωση, την επαγγελματική δραστηριότητα ή τη θέση στην απασχόληση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (65%) εντοπίζεται στις ηλικίες 18 - 34 ετών, στην πληθυσμιακή ομάδα, δηλαδή, που κατά τεκμήριο βρίσκεται αντιμέτωπη με οξυμένα προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης, αναγκαστικής φυγής στο εξωτερικό (braindrain), κοινωνικής και επαγγελματικής περιθωριοποίησης.

Το 51% των ερωτωμένων δηλώνουν έλλειψη γνώσης ή αδυναμία επαρκούς αποτίμησης των επιπτώσεων της καταστρατήγησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην εργασιακή και επαγγελματική ζωή.