Έσπασε το «μορατόριουμ» της βιομηχανίας με την κυβέρνηση

Έσπασε το «μορατόριουμ» της βιομηχανίας με την κυβέρνηση

Ένα άτυπο μορατόριουμ είχε συνάψει μέχρι πρόσφατα με τη κυβέρνηση η βιομηχανία. Ένα είδος άτυπης συμφωνίας ότι δεν θα μπουν άλλοι φόροι και σε αντάλλαγμα η βιομηχανία θα βάλει πλάτη, αποδεχόμενη να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

Αυτά τον Ιανουάριο. Τέσσερις μήνες μετά, εκείνο το καλό κλίμα της συμφωνίας μοιάζει να έχει ραγίσει, αν όχι σε επίπεδο ηγεσίας του ΣΕΒ, σίγουρα στη βάση που "βράζει".

Η βιομηχανία νοιώθει σήμερα εξαπατημένη. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και δεσμεύσεις υπουργών για μείωση του ενεργειακού κόστους τώρα δίνουν τη θέση τους σιωπηρά σε αυξήσεις φόρων, ξεχνιώνται, θυσιάζονται στο όνομα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στη πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ουδέποτε η κυβέρνηση αυτή είχε σχέδιο για μείωση του ενεργειακού κόστους, άκοπα λόγια ήταν, η φορομπηχτική πολιτική είναι η μόνη πραγματικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις βιομηχανίας- κυβέρνησης βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί; Μπορεί σε επίπεδο ηγεσίας, ο ΣΕΒ να τηρεί ακόμη ένα επίπεδο στη κριτική του, η βάση όμως βγάζει θυμό. Ενόψει της επερχόμενης φορολαίλαπας, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν "απασφαλίσει", η κριτική τους δεν ακολουθεί τα θεσμικά μονοπάτια της ηγεσίας του ΣΕΒ. Ο Θεόδωρος Φέσσας το εισπράττει αυτό, οι επιχειρήσεις του ζητούν να κάνει όλο και σκληρότερη κριτική, αυτός είναι και ο λόγος που τα καμπανάκια από το σύνδεσμο προς την κυβέρνηση γίνονται όλο και πιο ηχηρά, το ύφος που χρησιμοποιεί πιο αιχμηρό.

Υπό αυτή την έννοια σύννεφα κρίσης έχουν σκεπάσει τις σχέσεις του ΣΕΒ με τη κυβέρνηση. Τα πράγματα δεν είναι σαν τον Ιανουάριο. Τότε στο πλαίσιο της "συναλλαγής" για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, οι βιομήχανοι είχαν πει στη κυβέρνηση πως δεν θα κάνουν κινήσεις που θα τη φέρουν σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγμα μεταφορές έδρας. Τώρα, ενόψει της φοροκαταιγίδας, τα πάντα είναι ανοιχτά.

"Δεν μπορεί να υπερβεί ένα υπουργείο το θέμα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την φορολογική επιβάρυνση", είπε αφοπλιστικά χθες η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Φόρουμ Βιομηχανίας. Η φράση αυτή μιλάει από μόνη της. Επιβεβαιώνει ότι ο μακρόπνοος σχεδιασμός θυσιάζεται στον αυτοσχεδιασμό της φορομπηχτικής πολιτικής και της αλόγιστης λήψης μέτρων αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Κοινή πεποίθηση στον ΣΕΒ είναι ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα περπατά μέσα σε ένα φθοροποιό πολιτικό κύκλο. Ότι η ηγεσία της καθυστερεί δραματικά να δώσει λύσεις, ότι η υπερφολόγηση των επιχειρήσεων μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην οδηγεί σε ορατά σημάδια αποσύνθεσης της οικονομίας, μεσοπρόθεσμα όμως υποσκάπτει ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Τίποτε απ' όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί τον Ιανουάριο στην περίφημη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με τον Πρωθυπουργό δεν έχει τηρηθεί. Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις. Ήταν αυτά που δεσμεύθηκε δημόσια υποτίθεται η κυβέρνηση στους εργοδότες για να τις "δώσουν" στήριξη στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κίνηση για την οποία δέχθηκαν σκληρή κριτική από πολλά μέλη τους.

Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη των βιομηχάνων σε κάποιες από τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό βρίσκεται στον αέρα ; Μένει να φανεί.

Αν και ο Φέσσας είναι άνθρωπος που κινείται μεθοδικά και με ψυχραιμία, υπάρχει και μια πραγματικότητα που έχει αναγνωριστεί από τη κυβέρνηση. Αυτή των ελληνικών επιχειρήσεων που υπερφορολογούνται, που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να μην φύγουν, παρά να κρατήσουν τις δουλειές στην Ελλάδα.

Σύμφωνοι, ο ΣΕΒ παραμένει προσεκτικός όταν κάνει κριτική. Αλλά, οι τόνοι της κριτικής αυτής έχουν ανέβει, η συχνότητα έχει πολλαπλασιαστεί, ο θυμός και η απογοήτευση των μελών του περισσεύει.

Γ.Φ.