Έτοιμη για ένα ήπιο Brexit η Theresa May

Έτοιμη για ένα ήπιο Brexit η Theresa May

Το αποτέλεσμα των εκλογών ωθεί εκ των πραγμάτων την Theresa May να μετριάσει τη σκληρή στάση που είχε υιοθετήσει όσον αφορά τo Brexit. «Με το νέο υπουργικό συμβούλιο η May σηματοδοτεί soft Brexit» είναι ο κύριος τίτλος των Times.

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αλλά και οι αγορές. Ενδεικτική είναι η αποκατάσταση της τιμής της στερλίνας στα προ των εκλογών επίπεδα. Μια σειρά παράγοντες συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτος και βασικότερος είναι το μήνυμα των ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έδωσαν στην Theresa May ευρεία πλειοψηφία, αλλά της αφαίρεσαν και την αυτοδυναμία.

Κατά δεύτερο λόγο πρόκειται για την αναβάθμιση του Damian Green, υπουργού Εργασίας, στο ρόλο «υπερ-υπουργού», δεύτερο τη τάξει, μετά τη May. Ο Green είναι από την εποχή της Margaret Thatcher, ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης και είχε ταχθεί υπέρ του Remain στο δημοψήφισμα.

Στο τιμόνι της Οικονομίας, διατηρείται ο επίσης φιλοευρωπαίος Philip Hammond. Και οι δύο θεωρούν ότι η παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση είναι η μόνη λύση για την διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας της Βρετανίας.

Το γενικό κλίμα που επικρατεί μετά τις εκλογές συντείνει στο ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται προς μια πιο μετριοπαθή γραμμή όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Τα μηνύματα φαίνεται να τα λαμβάνουν υπ΄ όψιν οι Ευρωπαίοι. Όπως άλλωστε σχολίασε ο Γερμανός επίτροπος επί του προϋπολογισμού, Gunther Oettinger «η αλλαγή στάσης της Βρετανίας είναι καλοδεχούμενη».

Πηγή: skai.gr