Έτοιμος για «κωλοτούμπα» και ο M. Schulz

Έτοιμος για «κωλοτούμπα» και ο M. Schulz

Έτοιμος για τη δική του «κωλοτούμπα» εμφανίζεται ο Martin Schulz. Παρά την αρχική του άρνηση να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συνεργασίας του με την Angela Merkel, τώρα δείχνει να βάζει όχι απλώς νερό στο κρασί του, αλλά την ουρά στα σκέλια! Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης δημιούργησε νέα δεδομένα και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής μοιάζει πλέον να είναι κολλημένος στο πολιτικό καναβάτσο. 

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξετάζει πλέον δύο ενδεχόμενα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δέχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο, τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του. Η μία είναι να στηρίξει ανοιχτά μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Merkel (κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να δέχεται η νυν καγκελάριος) και η άλλη να συναινέσει στη συγκρότηση ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού», επικαλούμενος πιθανότατα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, ενδέχεται να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του SPD. Ίσως δε και να το επιλέξει, μιας και για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης η κατάσταση μοιάζει με «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αφού είτε επιλέξει συμμετοχή στην κυβέρνηση είτε παραμονή στην αντιπολίτευση, θα πλανάται από πάνω του το φάντασμα της περαιτέρω συρρίκνωσης του ποσοστού του ή ακόμη και της πολιτικής καταστροφής. 

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα» δήλωσε ο πρόεδρός του, Martin Schulz στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Frank-Walter Steinmeier, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του SPD, Karl Lauterbach, σε συνέντευξή του σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF επεσήμανε ότι το κόμμα του θέλει να βοηθήσει τη Γερμανία κια στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει τίποτα, ούτε και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής το κόμμα της Angela Merkel.

«Η δήλωσή του κ. Schulz πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες πετες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εντωμεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Merkel, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Schulz να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

«Η πίεση στον κ. Schulz αυξάνεται» όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ulla Schmidt, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδα «Die Welt» ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κ. Schmidt τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στο λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».

AP Photo/Michael Sohn