Έτοιμος να κάνει πίσω στο πυρηνικό πρόγραμμα ο Kim - Αχτίδα αισιοδοξίας και από Trump

Έτοιμος να κάνει πίσω στο πυρηνικό πρόγραμμα ο Kim - Αχτίδα αισιοδοξίας και από Trump

Πρόθυμος να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε νοτιοκορεάτη αξιωματούχο πως η χώρα του «δεν έχει λόγο να έχει πυρηνικά εφόσον είναι εγγυημένη η ασφάλειά της».

Μια 10μελής αποστολή από Νοτιοκορεάτες ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ και τις ΗΠΑ «να τα βρουν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση και την εξομάλυνση των σχέσεων, όπως δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής της αποστολής των Νοτιοκορεατών, Chung Eui-yong.

«Η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφή την προθυμία της να αποπυρηνικοποιήσει την Κορεατική Χερσόνησο, καθώς δεν υπάρχει λόγος να έχει πυρηνικό πρόγραμμα εάν επιλυθούν οι στρατιωτικές απειλές εναντίον της και η διακυβέρνησή της είναι εγγυημένη», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής.

Ανέφερε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξήγαγε πυρηνικές δοκιμές ή δοκιμές πυραύλων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμές από τον Νοέμβριο του 2017.

Οι πληροφορίες του Reuters προκάλεσαν την άμεση ανταπόκριση και του D. Trump o οποίος με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία στη Σεούλ μετά την επιστροφή υψηλόβαθμης αποστολής από την Πιονγιάνγκ όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη Kim Jong-un, ο πρόεδρος της Β. Κορέας εξέφρασε «την σταθερή του θέληση για προώθηση» των διμερών σχέσεων.

Σ'' αυτό το πλαίσιο, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν στα τέλη Απριλίου την πρώτη Σύνοδο Κορυφής εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της σχέσης των δύο χωρών.

Οι εντάσεις μεταξύ των Βόρειας και Νότιας Κορέας προχώρησαν κατά τους πρόσφατους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα, όπου ο Πρόεδρος Moon Jae-In φιλοξένησε μια μεγάλη αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών.