Εξαπλώνεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Εξαπλώνεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Στην Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης που συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε πληθώρα πλέον χωρών συζητήθηκε η δυναμική του ξεσπάσματος που μετρά πλέον 14.000 κρούσματα σε περισσότερες από 71 χώρες.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανησυχούν και για την έκταση του ξεσπάσματος αλλά και για το γεγονός ότι πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι χώρες που καταγράφουν κρούσματα ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαν κανένα κρούσμα, με τους επιστήμονες να υποπτεύονται ότι τα κρούσματα γενικά υποκαταγράφονται, καθώς αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους που δεν τα δηλώνουν πάντοτε και ειδικούς πληθυσμούς που χαρακτηρίζονται από την υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών για την υγεία τους.  

Σε κάποιες χώρες ευτυχώς καταγράφεται μία κάμψη στην καταγραφή νέων κρουσμάτων, αλλά αρκετές από τις 71 χώρες που έχουν αναφέρει περιστατικά της ιογενούς λοίμωξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρουσιάζουν ακόμα ανοδική τάση της επιδημικής έξαρσης. Μάλιστα από τις 71 χώρες οι έξι κατέγραψαν για πρώτη φορά κρούσμα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Καθώς η επιδημία εξελίσσεται πληθαίνουν τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στα μέλη της οικογένειας των νοσούντων και σε επαγγελματίες υγείας, που έρχονται σε επαφή ωστόσο εξακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να ανήκουν στον πληθυσμό των ανδρών που διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άντρες.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία με το τι συνέβη με την εξάπλωση του AIDS στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Τedros Adhanom Ghebreyesus ανησυχεί μήπως οι ομοφυλόφιλοι στιγματιστούν αδίκως από την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων και κατηγορηθούν ως ένοχοι στην αλυσίδα διασποράς του ιού.

Καθώς η επιδημία δεν δείχνει τάσεις συρρίκνωσης, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μεγάλες καλοκαιρινές συναθροίσεις με φεστιβάλ, πανηγύρια, συναυλίες, beach parties δεν βοηθούν στον περιορισμό της λοίμωξης ενώ υπάρχει και η ανησυχία για το γεγονός ότι επειδή καραντίνα είναι μεγάλης διάρκειας- τριών εβδομάδων- πολλοί άνθρωποι, που θα κολλήσουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν αναφέρουν το κρούσμα για να μη χρειαστεί να υποστούν τη μακράς διαρκείας απομόνωση και να αποκοπούν για 21 ημέρες από τις κοινωνικές και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις καθώς και να αναγκαστούν να ακυρώσουν ταξίδια (αναψυχής ή επαγγελματικά). 

Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημικής έξαρσης διερευνώντας το κατά πόσο θα πρέπει να κηρύξει τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων «Έκτακτη κατάσταση δημόσιας Υγείας».