Έξι ακόμα χρόνια στο τιμόνι της Ρωσίας ο Vladimir Putin

Έξι ακόμα χρόνια στο τιμόνι της Ρωσίας ο Vladimir Putin

Ο Vladimir Putin επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, γνωστοποίησε σήμερα η ρωσική εκλογική επιτροπή.

Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι. Στην ομιλία του ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην Κόκκινη Πλατεία, ο ηγέτης της Ρωσίας σημείωσε ότι ερμηνεύει τη νίκη του ως ψήφο εμπιστοσύνης σε όσα έχει πετύχει έως τώρα μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα για το μέλλον της μεγάλης πατρίδας μας», είπε ο Putin πριν οδηγήσει το πλήθος σε επαναλαμβανομένες ζητωκραυγές με στο σύνθημα «Ρωσία, Ρωσία». Κατέληξε λέγοντας προς τους συγκεντρωμένους ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες αλλά έχει την ευκαιρία να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Το πιο άμεσο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρώσος πρόεδρος είναι η νέα πηγή έντασης που έχει προκύψει με τη Δύση με αφορμή τη δηλητηρίαση του Sergeι Skripal και της κόρης του στο Λονδίνο. Ο Putin υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι ανοησίες και ότι η Μόσχα ήδη συνεργάζεται με το Λονδίνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Όταν ρωτήθηκε χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος μετά το 2024, ο Putin απάντησε: «Κάνετε πλάκα. Τι να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι».

Ο Putin επιβάλλεται πλέον περισσότερο από ποτέ ως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, αφού κατάφερε να την επαναφέρει στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής, με τίμημα όμως ένα κλίμα έντασης με τη Δύση άνευ προηγουμένου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τροφοδοτούμενη από τον πόλεμο στην Συρία, την κρίση στην Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής- Δύσης οξύνθηκε ακόμη περισσότερο αφού το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην πράκτορα Sergei Skripal.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τη Βρετανία, δεν κατανόησαν τη ρωσική νοοτροπία. Για μια ακόμη φορά μας άσκησαν μεγάλη πίεση την ώρα που έπρεπε να κινητοποιηθούμε», σχολίασε ο Andrej Kontrahov εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Putin, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.

«Η δαιμονοποίηση του Putin στη Δύση είχε αντίθετες επιπτώσεις για τη Ρωσία: μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρώσος γερουσιαστής Alexei Puskov.

Η ρωσική αντιπολίτευση, με πρώτο τον Alexei Navalny στον οποίο δεν επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές και είχε καλέσει τους Ρώσους σε μποϊκοτάζ, κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι εμφάνισαν ένα ποσοστό συμμετοχής πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό μέσω διάφορων παρατυπιών: οργανώνοντας τη μαζική μεταφορά ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα από τους εργοδότες τους και νοθεία στις κάλπες.

«Η νίκη του Putin με ποσοστό μεγαλύτερο του 70% είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων», εξήγησε ο Navalny, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, «το μόνο μέσο πολιτικής μάχης στη Ρωσία».

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο κομμουνιστής Pavel Grudinin έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Vladimir Zhirinovsky συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ksenia Sobchak έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Grigory Yavlinsky, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Boris Titov το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Maxim Suraykin 0,68% και ο Sergey Baburin 0,65%.

Το 2012, ο Vladimir Putin είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.

Συγχαρητήρια Xi Jinping στον Vl. Putin

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συνεχάρη τον ομόλογό του Putin για την επανεκλογή του την προηγουμένη στην προεδρία της Ρωσίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η σινορωσική σχέση βρίσκεται στο ζενίθ της κι αποτελεί κατά την άποψή του υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού», διαπίστωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Oι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σωστά παρά την «έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού» και τις παρατυπίες που είχαν στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή.

Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος είχε αναπτύξει χθες 481 διεθνείς παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα, αναφέρει έτσι σε έκθεσή του πως η ψηφοφορία διεξήχθη «στο σύνολό της με τάξη, παρά τις διαδικαστικές παρατυπίες στη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ωστόσο πως η εκλογική αναμέτρηση, την οποία κέρδισε ο Vladimir Putin με ποσοστό 76,7% των ψήφων, διεξήχθη «μέσα σ'' ένα πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον που χαρακτηρίσθηκε από διαρκή άσκηση πίεσης στις επικριτικές φωνές».

«Οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, καθώς και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, είχαν ως αποτέλεσμα μια έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει επίσης την «απουσία κριτικής στην κάλυψη του προέδρου Putin από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η οποία οδήγησε σε άνισες συνθήκες ανταγωνισμού» μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Alexei Navalny, που αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο, είχε αποκλειστεί από τις εκλογές από την Εκλογική Επιτροπή εξαιτίας μιας καταδίκης του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση κεφαλαίων, για την οποία καταγγέλλει πως ενορχηστρώθηκε από τις αρχές. Είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Οι οπαδοί του «ήταν θύματα πολυάριθμων συλλήψεων, κατασχέσεων υλικού τους και άλλων μέτρων που περιόρισαν την ελευθερία τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συγκεντρώνονται», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

Οι διεθνείς πρατηρητές επισήμαναν εξάλλου ανήμερα των εκλογών «μια σειρά μέτρων, μερικά από τα οποία είναι ανάρμοστα, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή», όπως η μαζική μεταφορά δημόσιων υπαλλήλων με πούλμαν προς τα εκλογικά τμήματα ή πιέσεις στους εργαζομένους ορισμένων επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους γονείς μαθητών να πάνε να ψηφίσουν.

Ο Navalny κατηγόρησε τις αρχές ότι διόγκωσαν με πολυάριθμες απάτες το ποσοστό της συμμετοχής και προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος της ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής, η Ella Pamfilova, δήλωσε από την πλευρά της ότι η εκλογή ήταν «διαφανής στον μέγιστο βαθμό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε ακόμα:

- Κανένας δυτικός ηγέτης δεν έχει συγχαρεί τον V. Putin για τη νίκη του