Ευλογιά των πιθήκων: 780 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες

Ευλογιά των πιθήκων: 780 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες

Με έναν ρυθμό αύξησης που κυμαίνεται από 100 έως 200 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα συνεχίζεται η διασπορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε 27 πλέον χώρες. Η διασπορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε τόσες χώρες όπου η νόσος δεν ήταν ενδημική δείχνει ξεκάθαρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως υπήρξε μία σιωπηλή περίοδος μετάδοσης από άτυπα περιστατικά της λοίμωξης, οπότε τώρα με την αυστηρότερη επιτήρηση του ΠΟΥ και του ECDC τα κρούσματα εντοπίζονται πολύ πιο γρήγορα.

Έως τώρα η αντιμετώπιση της ιογενούς λοίμωξης παραμένει συμπτωματική και το κύριο «όπλο»  είναι η απομόνωση του κρούσματος ώστε να μην έρθει επαφή με άλλους ανθρώπους όσο καιρό παραμένει  μεταδοτικό.

Στην Ελλάδα για δύο φορές χτύπησε κόκκινος συναγερμός με ύποπτο περιστατικό ιού της ευλογιάς των πιθήκων αλλά και στις δύο φορές το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων μετά τη διενέργεια των απαιτούμενων μοριακών τεστ έδειξε ανεμοβλογιά η οποία είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί από τη λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων καθώς μόνο ένας γιατρός μπορεί να διακρίνει ποιο εξάνθημα υποδηλώνει κίνδυνο προσβολής από τους δύο ιούς.

Βέβαια, κάποια στιγμή ο συναγερμός δεν θα αποδεχθεί ψεύτικος και η χώρα μας θα είναι ανάμεσα στη λίστα των χωρών που θα υπάρξει κρούσμα ιού της ευλογιάς των πιθήκων γιατί ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα όπως πολύ καλά ξέρουμε και από το μάθημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτή την εποχή, δεδομένου ότι γίνονται πολλά ταξίδια ο ιός ταξιδεύει ειδικά αν έχει τη δυνατότητα να περνάει άτυπα κάτω από τη μύτη μας. Μάλιστα αυτό που έχει προβληματίσει τους ειδικούς είναι ότι τις περισσότερες περιπτώσεις όπου υπήρξε διασπορά κρουσμάτων συνδεδεμένη με ταξίδι το ταξίδι δεν ήταν προς την Αφρική εκεί όπου ο ιός είναι ενδημικός αλλά ήταν προς την Αμερική και στην Ευρώπη εκεί δεν υπήρχε καμία καταγεγραμμένη ενδημικότητα για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Όλα  αυτά συνηγορούν στο ότι υπήρξε μία σιωπηλή μετάδοση που διέφυγε κάθε προσοχής.

Πρώτο στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα  ευλογιάς των πιθήκων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 227  περιστατικά ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 189 περιστατικά και η Πορτογαλία με 143.

Σειρά έχει ο Καναδάς με 80 περιστατικά, η Γερμανία με 66, η Γαλλία  με 51, η Ολλανδία με 40, οι ΗΠΑ με 27, η Ιταλία με 22 και το Βέλγιο με 17, που είχε δράσει άμεσα μετά την εμφάνιση των τριών πρώτων κρουσμάτων και είχε εφαρμόσει πρώτο στον κόσμο την υποχρεωτική απομόνωση των κρουσμάτων για  21 ημέρες. Μετά το Βέλγιο  ακολουθεί μία μεγάλη λίστα χωρών όπου έχουνε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων από οκτώ και κάτω, με την Ουγγαρία και την Λετονία να είναι οι δύο χώρες όπου εμφανίστηκε πιο πρόσφατα από ένα κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Συνοψίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  ο περιορισμός της διασποράς αυτού του ιού, ο ΠΟΥ εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η απομόνωση των κρουσμάτων για 21 μέρες είναι πρακτικά εφαρμόσιμη καθώς πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το πως κατάφερε να βγει από τις ενδημικές χώρες ο ιός και να υπάρξουν τέτοιες αλυσίδες μετάδοσης  που πέρασαν απαρατήρητες ενώ τα κρούσματα έχουν στο δέρμα τους εμφανέστατες αλλοιώσεις που γίνονται εύκολα ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί σε μια πιθανή  δυνατότητα μετάδοσης από άτυπα περιστατικά - περιστατικά δηλαδή χωρίς συμπτώματα - καθώς αυτή είναι μία θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει το τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία και γενικά σε όλες τις χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός. 

Το σίγουρο είναι ότι η μακριά και μεγάλη περιπέτεια με τον κορονοϊό δεν έχει απλώς οξύνει την ευαισθησία μας απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις αλλά έχει ακονίσει και τα αντανακλαστικά μας κι έχει βελτιώσει τα δίκτυα επιτήρησης. Έτσι αυτή τη φορά μπορούμε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από μία επιδημική έξαρση, γιατί έχουμε το πλεονέκτημα με το μέρος μας.