Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) αναμένεται σήμερα να απορρίψει την προσφυγή κρατών μελών της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη τα οποία επιδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική.

Το ECJ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, πρόκειται να αποφανθεί περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) για την προσφυγή εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία είχαν υποβάλει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και υποστήριξε η Πολωνία.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι η προσφυγή αυτή θα απορριφθεί και ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των αυξημένων προσφύγων και μεταναστών θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν.

Το ζήτημα παραμένει σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

«Περιμένουμε μια καθαρή γραμμή από το δικαστήριο. Το περιμένουμε ώστε να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Όμως μετά τις μαζικές προσφυγικές ροές του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται σταθερά κατόπιν της συμφωνίας του 2016 που έκλεισε την οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για να μειωθούν οι αφίξεις στην Ιταλία μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη.

Ακόμη και οι προσφεύγουσες χώρες περιμένουν ότι θα χάσουν στο δικαστήριο, μετά την αρχική εισήγηση του Ιουλίου. Ένας σλοβάκος διπλωμάτης σημείωσε ότι αναμένει να «επαναληφθούν» όσα είχαν ειπωθεί τον Ιούλιο και πρόσθεσε: «Θα αντιδράσουμε κάνοντας σαφές ότι σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Θα πούμε επίσης ότι συνεχίζουμε να θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση».

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν θέση όσον αφορά το εάν η κυβέρνηση της Πολωνίας παραβαίνει τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα, δήλωσαν χθες τρεις πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς οι Βρυξέλλες μοιάζουν να οδεύουν προς νέα κλιμάκωση της πίεσης που ασκούν στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην ΕΕ, που ολοένα βαθαίνει, με επίκεντρο το κράτος δικαίου, αφότου ανέλαβε την εξουσία το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στα τέλη του 2015.

Το PiS αρνείται ότι υποσκάπτει τα δημοκρατικά πρότυπα, όμως η Κομισιόν, άλλα κράτη μέλη, η πολωνική αντιπολίτευση και ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες για τη μεταρρύθμιση με βάση την οποία το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας υπήχθη σε στενότερο έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία.

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για το θέμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ θεωρείται ότι είναι πλέον πιο πιθανό να προχωρήσει σε μέτρα χωρίς προηγούμενο εναντίον της Βαρσοβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη της ΕΕ να εξετάσουν την κατάσταση στην Πολωνία ξανά σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών την 25η Σεπτεμβρίου.

Στο συμβούλιο αυτό δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία κυρώσεων βάσει του Άρθρου 7, αναμένεται πάντως να διαπιστωθεί εάν οι υπόλοιπες χώρες μέλη έχουν τη βούληση να προχωρήσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ