«Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί»

«Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί»

Το βιβλίο με τίτλο «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί, Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ» του Δημήτρη Τσιόδρα  θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το βιβλίο προλογίζουν ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι εισαγωγικές τοποθετήσεις θα γίνουν από τον πρώην Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης.

Το βιβλίο αναφέρεται στον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εθνικοί ανταγωνισμοί στη δημιουργία και στη μορφή που έχει η ΕΕ.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας στο βιβλίο του «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί» παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της «ευρωπαϊκής ιδέας» μέσα από διάφορες κρίσεις: απόρριψη σχεδίου Αμυντικής Κοινότητας, κρίση «άδειας καρέκλας», διαμάχη για τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης, προβλήματα γύρω από τη γερμανική επανένωση, ανταγωνισμό στη ζώνη του ευρώ…

Ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα όπως «ποιο ρόλο διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών, κυρίως ο φόβος της Γαλλίας για τη Γερμανία;», «μπορεί η ΕΕ να διατηρήσει τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα;»