Φ. Κωστελλένος στο Liberal: Έτσι περάσαμε στην Μολδαβία το κομβόι με τους Έλληνες

Φ. Κωστελλένος στο Liberal: Έτσι περάσαμε στην Μολδαβία το κομβόι με τους Έλληνες

Τις στιγμές όταν το ρωσικό τανκ γύρισε και σημάδεψε το ελληνικό κομβόι, όταν οι ρώσοι στρατιώτες έστρεψαν τα όπλα τους προς αυτό, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς, περιγράφει στο Liberal o Έλληνας πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος. «Θυμάμαι ότι δεν φοβήθηκα, ούτε όταν ένας στρατιώτης πυροβόλησε προς το μέρος μας και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε. Τώρα που τελείωσαν όλα, έχω αυτή την περίεργη αίσθηση όπως όταν νιώθεις ότι έζησες κάτι που δεν πιστεύεις ότι σου συνέβη. Ισως είμαι σε σοκ και δεν το έχω ξεπεράσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Μετά την επιτυχημένη αποστολή και την άφιξη του ελληνικού κομβόι με τους ομογενείς στην Μολδαβία, θα ακολουθήσει και δεύτερη;

Δυστυχώς όχι, καθώς είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην Μαριούπολη, ούτε καν κοντά στην περιοχή, δεδομένου ότι ο βομβαρδισμός είναι ανελέητος στην γύρω περιοχή και μέσα στην πόλη. Θα παραμείνουμε για κάποιο διάστημα στο Βουκουρέστι και όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα.

Ακόμη και αν δεν επιστρέψετε στην Μαριούπολη, μπορεί να δούμε κάποια νέα αντίστοιχη αποστολή στην Ουκρανία, όπου χρειάζεται η παρουσία σας;

Καταβάλλονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση τόσο του Κιέβου, όσο και της Μαριούπολης για την εκκένωση και άλλων Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, ωστόσο όπως σας είπα, η εικόνα είναι πολύ ρευστή.

Πώς βιώσατε αυτό το ταξίδι μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, με οπλισμένες ομάδες και από τις δύο πλευρές, και με συνεχείς κινδύνους, όπως όταν βρεθήκατε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά;

Ήταν περίεργο, και το πιο δύσκολο σκέλος της αποστολής ήταν στην αρχή της διαδρομής, όταν φτάσαμε στο μπλόκο του DNR, των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, οι οποίοι μας οδήγησαν σε ένα δρόμο που δεν οδηγούσε πουθενά, καθώς υπήρχε μια κατεστραμμένη γέφυρα. Ο πυργίσκος του τανκ που στράφηκε προς το μέρος μας, οι στρατιώτες που γονάτισαν, θυμάμαι ότι δεν φοβήθηκα, ούτε τότε, ούτε όταν ένας στρατιώτης πυροβόλησε προς το μέρος μας και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε. Τώρα που τελείωσαν όλα, έχω αυτή την περίεργη αίσθηση όταν νιώθεις ότι έζησες κάτι που δεν πιστεύεις ότι σου συνέβη. Ίσως ακόμη δεν το έχω ξεπεράσει. Ισως είμαι σε σοκ και δεν το έχω ξεπεράσει.

Έχετε διασχίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ουκρανίας σε αυτή την αποστολή, βλέπουμε εικόνες από κατεστραμμένα χωριά και βομβαρδισμένους δρόμους και ακούμε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή συνέβη στην περιοχή της Μαριούπολης, Είναι έτσι;

Έτσι ακριβώς είναι. Η χειρότερη καταστροφή έχει συμβεί στην περιοχή της Μαριούπολης και το χωριό Μάνγκους, το πρώτο σημείο μετά την έξοδό μας από την πόλη. Οι μισοί κάτοικοι είναι ελληνικής καταγωγής. Όταν περάσαμε είχαν χτυπηθεί σπίτια, φλέγονταν ακόμη όταν περάσαμε, όλμοι είχαν καταστρέψει το δρόμο. Κατεστραμμένα κτίρια σποραδικά συναντήσαμε και στην υπόλοιπη πορεία προς την Ζαπορίζια, ένα ταξίδι με πολλά φυλάκια και στρατιωτικές δυνάμεις, μια διαδρομή με συνολικά πάνω από 100 σημεία ελέγχου.

Βλέπετε κάποια διέξοδο κ. Πρέσβη;

Δεν ξέρω αν η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταλάβει και να ελέγξει όλη την Ουκρανία. Θεωρώ όμως σε κάθε περίπτωση ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο πόλεμος αυτός θα είναι μια τεράστια και πολύ βαριά ήττα για τον Πούτιν.