Focus Bari: Η πανδημία αλλάζει τη σχέση των Ελλήνων με το σπίτι τους

Focus Bari: Η πανδημία αλλάζει τη σχέση των Ελλήνων με το σπίτι τους

Άλλαξε η σχέση των Ελλήνων με το σπίτι τους λόγω της πανδημίας. Τρεις στους τέσσερις έκαναν τουλάχιστον μια εργασία επισκευής ή βελτίωσης κάποιου χώρου, ενώ το ίδιο ποσοστό θα κάνει προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια τον Ιανουάριο. Παράλληλα, το 95% των Ελλήνων έκανε τουλάχιστον μια ενέργεια αναδιαμόρφωσης του χώρου τον τελευταίο χρόνο, με όσους έκαναν ανακαίνιση να αυξάνονται. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Focus Bari.

Όπως αναφέρει η έρευνα, Οι συνθήκες της πανδημίας που ξεκίνησαν πριν από δυο σχεδόν χρόνια έχουν φέρει δραματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας: εργασία, κοινωνικοποίηση, καθημερινότητα, ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και στην σχέση με το ίδιο μας το σπίτι.

Το γεγονός πως οι Έλληνες πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, τους οδήγησε στο να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για τηλεργασία και να δουν ατέλειες στο σπίτι τους που δεν τις είχαν παρατηρήσει. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 95% των Ελλήνων έκαναν τουλάχιστον μια ενέργεια «ξεκαθαρίσματος» και αναδιαμόρφωσης του σπιτιού τους τον τελευταίο χρόνο.
  • Οι 3 στους 4 έκαναν τουλάχιστον μια εργασία επισκευής ή βελτίωσης κάποιου χώρου, ενώ μια αντίστοιχη αναλογία προγραμματίζει να κάνει μια τέτοια ενέργεια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
  • Τις χρονιές της πανδημίας, οι Έλληνες έκαναν πολύ περισσότερες εργασίες επισκευών / αναδιαμόρφωσης / βελτίωσης της κατοικίας τους απ’ ότι προγραμμάτιζαν

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αύξηση των εργασιών στο σπίτι είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι πωλήσεις των εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με την αγορά του DIY/Home Improvement. Οι τάσεις μάλιστα αυτές αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς εμφανίζονται αυξημένες συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.