Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ πέρασαν στον β΄ γύρο των εκλογών για αρχηγό του CDU
Γερμανία

Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ πέρασαν στον β΄ γύρο των εκλογών για αρχηγό του CDU

Ο Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μερτς είναι οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος οι οποίοι πέρασαν στον β' γύρο, καθώς κανείς εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ο Φρίντριχ Μερτς κέρδισε 385 ψήφους, ο Άρμιν Λάσετ 380 και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν 224.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγεται αυτή την ώρα.

Πρέπει να αγωνιστούμε για την πλειοψηφία του κέντρου, τόνισε από πλευράς του ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, προσπαθώντας να τονώσει την αισιοδοξία των πολιτών για το αύριο.

Ο κορονοϊός μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί η κανονικότητα, δήλωσε ο κ. Μερτς, αλλά συνέχισε: «Ο κόσμος δεν θα τελειώσει αύριο. Μπορούμε να το λύσουμε». Ανέδειξε δε την κλιματική αλλαγή ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, η οποία ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνολογία και την συνεργασία όλων, χωρίς να χάσουμε την ελευθερία μας.

Ο κ. Μερτς υπέδειξε την δημιουργία του εμβολίου για τον κορονοϊό από γερμανική εταιρία ως παράδειγμα των δυνατοτήτων της «Γερμανίας της καινοτομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική επιτυχία δεν είναι το παν, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να πετύχει κανείς συμβιβασμούς, συναινέσεις, μέτρο, κέντρο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε επανειλημμένα ότι θα επιδιώξει να υπερασπιστεί το κέντρο. Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε οποιοδήποτε επίπεδο. «Μία ψήφος στην AfD είναι μισή ψήφος για συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς», προειδοποίησε, ενώ εξήγησε ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είναι αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί, με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε, «με σεβασμό».

«Σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί. Δεν θα το κάνω εύκολο ούτε για μένα ούτε για σας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Φρίντριχ Μερτς.

 Υπενθυμίζεται πως το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό άμεσα, αλλά θα επικυρωθεί και τυπικά με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, στις 22 Ιανουαρίου. Οι 1.001 σύνεδροι θα κληθούν δηλαδή να ψηφίσουν δύο φορές, μία ηλεκτρονικά και μία επιστολικά.

Σημειώνεται πως αντιπροσωπεία της Ν.Δ. αποτελούμενη από τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μπρατάκο και τον γραμματέα διεθνών σχέσεων και ΕΕ και βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου, συμμετέχει στις εργασίες του 33ου συνεδρίου του CDU.

Χθες η 'Ανγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Η ευχή της ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.