FT: Κίνδυνος πολέμου από τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί

FT: Κίνδυνος πολέμου από τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί

To αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, του επίλεκτου εκστρατευτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, συνιστά μια δραματική κλιμάκωση στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον και των συμμάχων της που διαπερνά όλη τη Μέση Ανατολή επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times Ντέιβιντ Γκάρντερ. 

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί ο κύκλος των αντιποίνων και των αντεπιθέσεων -που τώρα σχεδόν σίγουρα θα ακολουθήσει- από τo να διολισθήσει σε απευθείας αντιπαράθεση  και να μετεξελιχθεί σε κίνδυνο πολέμου, προειδοποιεί ο δημοσιογράφος.

 Ακόμη και αν η κλιμακούμενη σύγκρουση συγκρατηθεί θα εξαπλώσει περισσότερες σπίθες σε μια περιοχή βαθιά πληγωμένη από τον πόλεμο και την αναταραχή και θα αυξήσει περαιτέρω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που έχουν ήδη εκτοξευθεί κατά 3% το βαρέλι μετά την είδηση για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. 

Δίνοντας εντολή για την επίθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε την αλλοπρόσαλλη προεδρία του σε «προδοτική περιοχή», καθώς επιδιώκει να ξεφύγει από το δαπανηρό αμερικανικό ιστορικό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, να καταπολεμήσει τη μομφή εναντίον του και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. 

Όλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη το κόστος για το Ιράκ, το οποίο βρέθηκε στο μέσο της πικρής αντιπαλότητας των ΗΠΑ και του Ιράν από την αμερικανική εισβολή του 2003, της οποίας η Τεχεράνη έγινε ο κύριος ωφελούμενος.