FT: Οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν αποστάσεις από την Μέρκελ για το πρόγραμμα εμβολιασμών

FT: Οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν αποστάσεις από την Μέρκελ για το πρόγραμμα εμβολιασμών

Μπαίνοντας σε μια κρίσιμη εκλογική χρόνια και εν μέσω του αυξανόμενου θυμού για τις ελλείψεις εμβολίων, οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας στρέφονται εναντίον του εταίρου τους στην κυβέρνηση, τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς τους στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Για 12 από τα τελευταία 16 χρόνια, το SPD είναι ο μικρότερος εταίρος σε έναν "μεγάλο συνασπισμό" με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, έχει δει λίγα από τα οφέλη, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Τώρα, ωστόσο, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή απογοήτευση με το αποτυχημένο πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ και τους εμβολιασμούς στη Γερμανία, οι οποίοι ήταν αργοί, ακόμη και από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι τρεις πολιτικοί που εκτίθενται περισσότερο στη συζήτηση για τα εμβόλια ανήκουν όλοι στο CDU: η Μέρκελ ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Γερμανός υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Όλαφ Σολτς του SPD, υπουργός Οικονομικών, έστειλε στον Σπαν μια λίστα με ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια. Ο Μάικλ Μίλερ, δήμαρχος SPD του Βερολίνου, έγραψε μια επιστολή προς την Μέρκελ, ζητώντας ένα σχέδιο εμβολιασμού που το γερμανικό περιοδικό ειδήσεων Der Spiegel ονόμασε «δήλωση πολέμου».

H πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέσιγκ είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον [πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ] Τραμπ» - πολύ δημοφιλής στη Γερμανία - «προφανώς έκαναν καλύτερη δουλειά».

AP Photo/Ronald Zak