Γ. Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας με επέλεξε λόγω του plan b

Γ. Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας με επέλεξε λόγω του plan b

Με επιστολή στον Guardian επέλεξε να απαντήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού (σε σχετική συνέντευξη του στην ίδια βρετανική εφημερίδα).

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη σήμερα το ερώτημα στο οποίο έχει να απαντήσει η χώρα είναι εάν το μοντέλο του «φυλακισμένου – πρότυπο» είναι το ιδανικό.

Αναλυτικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει στην επιστολή του «ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχτεί ότι έγιναν "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν ο διορισμός μου ως πρώτος υπουργός Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας είπε "ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής” αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία.

«Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη "σύγκρουση" με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.

Υποθέτοντας, όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative).

Καθώς η δική μου εκδοχή των γεγονότων του 2015 έχει δημοσιοποιηθεί (βλ. το πρόσφατο βιβλίο μου "Ενήλικες στο δωμάτιο") δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα παραπάνω για εκείνη την περίοδο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με τρομακτικά βήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γ'' μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοκαταστροφική λιτότητα.

Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του «φυλακισμένου-πρότυπο» στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως "αδύναμο και αναποτελεσματικό"; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε με υψηλό επιτόκιο;»

Παράλληλα, σε συνέντευξη στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Diem25, σχολίασε μεταξύ άλλων και την έκδοση του ελληνικού ομολόγου.

Ειδικότερα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι απλά: Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;» 

Για τον κ. Βαρουφάκη, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. Δηλαδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται».

Επιπλέον, σχολίασε ότι «και με τον Μεφιστοφελή τον ίδιον θα συμμαχούσα εάν ήταν να σταματήσω την ερημοποίηση της Ελλάδας», για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του δικού του πολιτικού σχηματισμού με άλλες δυνάμεις. «Σαν ''Μεφιστοφελή'' δεν εννοώ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου» σχολίασε χαριτολογώντας ο Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τους αγαπά και τους δύο σε προσωπικό επίπεδο. Συμπλήρωσε όμως ότι θα συνεργαζόταν χωρίς κανέναν δισταγμό «με αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, δραχμιστές, ευρωπαϊστές, με κάθε περίεργο κ.λπ αρκεί να συμφωνεί ότι η ''κοσοβοποίηση'' της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει».

Τέλος, επισήμανε ότι ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργούσε μια αισιοδοξία ότι στην μάχη με τους δανειστές η Ελλάδα θα νικήσει, διότι «έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Εάν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν πας για πόλεμο». Και σε αυτό το σημείο ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε μια φράση-αιχμή για τον πρωθυπουργό και τον στενό κύκλο των συνεργατών του: «Το λάθος ήταν ότι αυτοί που έλεγαν ότι δεν φοβόμαστε τη ρήξη, δεν το εννοούσαν».

(φωτογραφία: SOOC)