Γ. Βαρουφάκης: Ρώτησα τον Τσίπρα αν είναι «εντελώς ηλίθιος» όταν συμφώνησε στα πλεονάσματα 3,5%

Γ. Βαρουφάκης: Ρώτησα τον Τσίπρα αν είναι «εντελώς ηλίθιος» όταν συμφώνησε στα πλεονάσματα 3,5%

Σε νέες αποκαλύψεις για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει ένα κόμμα με ελληνικό όνομα ως παρακλάδι του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, το οποίο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του 2019.

Για τον νυν υπουργό Οικονομικών σημείωσε ότι «την περίοδο της διαπραγμάτευσης ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ευκλείδης έγινε yes man στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτή τη μεταλλάγη. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου».

Για το δημοψήφισμα του 2015,  ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής δεν ήθελε να κερδίσει. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%» τόνισε και πρόσθεσε ότι στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών ήταν θλιμμένα παρά τη νίκη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν μίλησε για το τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο.

«Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω», αποκάλυψε ότι του είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ'' ό,τι «ηλίθιος».

Επισήμανε ακόμα ότι «ο Δήμαρχος Φιλιατρών έχει μεγαλύτερη εξουσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό με αυτά που έχουμε υπογράψει. Τι τσάρος της οικονομίας μου έλεγαν ότι ήμουν, εγώ δεν μπορούσα να κάνω κουμάντο στο γραφείο μου! Μη μου μιλάτε για εξουσίες!». 

Πρόσθεσε τέλος ότι κατά το παρελθόν είχε συναντήσεις με πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Πριν από αυτές τις συναντήσεις, είχα κάνει συναντήσεις με πρώην υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ γιατί από από το 2006 είχα αρχίσει να πανικοβάλλομαι ως οικονομολόγος. Έβλεπα ότι η Ελλάδα είχε πτωχεύσει ότι η πτώχευση αν δεν είχε έρθει θα ερχόταν, έβλεπα ότι θα προσπαθούσαν οι κρατούντες όποιοι και αν ήταν – ανεξαρτήτως κόμματος- θα προσπαθούσαν να κουκουλώσουν τη χρεοκοπία κάτι το οποίο είναι εγκληματικό, γιατί ο μόνος τρόπος να κουκουλώσεις τη χρεωκοπία είναι να πάρεις και άλλα δάνεια και να τα προσθέσεις στα ήδη μη βιώσιμα δάνεια υπό όρους που τα κάνουν τα ακόμη μη βιώσιμα. Έχω μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αντώνη Σαμαρά, με όλους σχεδόν από το ΠΑΣΟΚ που ήταν στον οικονομικό τομέα», εξήγησε.