Γ. Μπουτάρης: «Στημένη» η επίθεση εις βάρος μου

Γ. Μπουτάρης: «Στημένη» η επίθεση εις βάρος μου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά μετά τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Όπως επισήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης τού είπε ότι η επίθεση που δέχτηκε δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά ένα «στημένο γεγονός». «Λυπάμαι, αλλά έχω να ενημερώσω ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στην ουσία ένα όχι αυθόρμητο, αλλά στημένο γεγονός. Μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του από περιθωριακά στοιχεία, αλλά και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική δράση και ονοματεπώνυμο και πολλές φορές δεν εντάσσονται στον περιθωριακό εσμό ακροδεξιών στοιχείων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις τέσσερις συλλήψεις και τη διαδικασία του αυτόφωρου που θα ακολουθηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. «Τον διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπιστούν οι συλληφθέντες, αλλά και το περιστατικό, αυτό καθ εαυτό, με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας από πλευράς μας όλους τους μηχανισμούς της δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ για μεθαύριο, Τετάρτη 23 Μαΐου, αναβλήθηκε η δίκη ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τους τρεις (εκ των τεσσάρων) συλληφθέντων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Το αίτημα αναβολής υπέβαλαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την κράτησή τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας. Οι δύο 20χρονοι δήλωσαν ότι είναι σπουδαστές και ο 36χρονος ότι εργάζεται περιστασιακά.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τον ανήλικο που συνελήφθη μαζί με τους άλλους τρεις, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κ. Μπουτάρης έχει καταθέσει και μήνυση κατά αγνώστων, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ως μάρτυρας κατηγορίας από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες.

Νωρίτερα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Μετά, δε, την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα ήδη ταυτοποιηθέντα- συλληφθέντα άτομα από την αστυνομία, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μετά το πέρας της έρευνας, η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης συγκαλεί στις 2 μετά το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα. 

Μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση

Ο κ. Μπουτάρης πήρε εξιτήριο από Ιπποκράτειο νοσοκομείο λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής. Ο κ. Μπουτάρης έδωσε το Σάββατο κατάθεση για τα όσα συνέβησαν και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση.

"Ήταν μια άθλια επίθεση, όμως είμαι καλά. Έχω άριστες σχέσεις με τους πόντιους και δεν πιστεύω πως οι επιτιθέμενοι ήταν από τον ποντιακό χώρο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου", δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δέχθηκε την επίθεση κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Σε βίντεο φαίνεται ομάδα ατόμων να τον περικυκλώνει και να του επιτίθεται, αρχικά φραστικά, αποκαλώντας τον Σκοπιανό. Στη συνέχεια ορισμένοι αρχίζουν να τον ξυλοκοπούν και να του πετούν μπουκάλια.

Τη στιγμή που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει εντελώς εκτός ελέγχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φυγαδεύεται από άνδρες της προσωπικής του φρουράς, οι οποίοι προσπαθούν να τον επιβιβάσουν στο αυτοκίνητό του, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Πρ. αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Οι τέσσερις ένστολοι θα έκαναν τη δουλειά τους και δεν θα τους έδερνε ο όχλος;

Με τη φράση «πιστεύετε ότι οι τέσσερις ένστολοι θα έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε και δεν θα τους έδερνε ο όχλος;» επιχείρησε να δικαιολογήσει ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης το γεγονός ότι δεν έγινε καμία επ'' αυτοφόρω σύλληψη κατά την επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη.

«Όταν βλέπουμε να κάνουν συλλήψεις ολόκληρες διμοιρίες των ΜΑΤ και να δέχονται επιθέσεις; Τι θέλετε, όταν υπάρχει όχλος 100 ατόμων να προσπαθούν να συλλάβουν ένα άτομο για να γίνουν και αυτοί θύματα; Σκοπός ήταν να φύγει ο κ. Μπουτάρης από το χώρο» πρόσθεσε σχολιάζοντας τις κινήσεις των συναδέλφων του ο κ. Τσαϊρίδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς