Γ. Πατούλης: Η χώρα μας είναι ουραγός στα θέματα της αυτοδιοίκησης

Γ. Πατούλης: Η χώρα μας είναι ουραγός στα θέματα της αυτοδιοίκησης

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του στη Λαμία ενόψει της ημερίδας που οργανώνεται για το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχόντων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην «πορεία ενημέρωσης» όλων των αυτοδιοικητικών, κυρίως για τις προθέσεις της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό χάρτη της αυτοδιοίκησης, όπως το εκλογικό σύστημα, προσθέτοντας ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν με την εισαγωγή της απλής αναλογικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η κορύφωση των θέσεων της αυτοδιοίκησης θα είναι στο συνέδριο της στις 3 Απριλίου στην Αθήνα τονίζοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο το σύνολο των αιρετών της αυτοδιοίκησης που θα μετέχουν στο συνέδριο, να μεταβούν «μέσα και έξω από το υπουργείο Εσωτερικών». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της». «Μέχρι σήμερα πολλοί έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, μόνο η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει. Εμείς περιμένουμε και την πρόταση της κυβέρνησης η οποία θα αξιολογηθεί και επί αυτής τα συζητήσουμε αλλά οπωσδήποτε θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση συνολικά», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για στρατηγικές συμμαχίες που έχουν χτιστεί μεταξύ της αυτοδιοίκησης και του λαού υπογραμμίζοντας ότι ιστορικά το κράτος δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στα περιφερειακά όργανα και αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι τα μικρά έργα, οι προσλήψεις και η αδυναμία χρηματοδότησης καθώς δεν έχουν μεταφερθεί η αναλογούντες πόροι.

«Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας είναι ουραγός στα θέματα της αυτοδιοίκησης καθώς 8 χρόνια κρίσης έχουν τη δική τους επίδραση. Οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν για να διεκπεραιώσουν τις λειτουργίες τους. Ανάπτυξη δεν υπάρχει, η ανεργία αυξάνεται και 500.000 νέοι είναι έξω από τα σύνορα της χώρας τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης σημειώνοντας ότι «η αυτοδιοίκηση και η ενίσχυσή της μπορεί να αλλάξει αυτό το χάρτη» όπως είπε χαρακτηρίζοντας ως εθνική ευθύνη και εθνική ευκαιρία την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πατούλης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε επιφυλακτικό το κράτος διαχρονικά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στα περιφερειακά όργανα, διαπίστωσε όμως ότι στην τελευταία φάση έχει γίνει εχθρικό. Μιλώντας για την απλή αναλογική υπογράμμισε ότι «όπου έχει εφαρμοστεί απλή αναλογική, υπάρχει ένα διαφορετικό κράτος και μια διαφορετική δομή διοίκησης» και υποστήριξε ότι «σήμερα στη χώρα μας για να συζητά κάποιος μόνο για απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση ή δεν γνωρίζει, η κάτι άλλο έχει στο μυαλό του» όπως σημείωσε. Μάλιστα χαρακτήρισε σοφή την πρόταση για την εισαγωγή του εκτελεστικού γραμματέα καθώς προέβλεψε ότι «με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η κυβέρνηση θα απλώσει μακρύ χέρι στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς έχει ενισχυμένο ρόλο και ενισχυμένες αρμοδιότητες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χρησιμοποίησε και σκληρούς χαρακτηρισμούς για την εκτελεστική εξουσία, καθώς υπογράμμισε ότι «ευλογά συνεχώς τα γένια της». Μάλιστα έκανε αναφορά και σε σχέση με τις βουλευτικές και υπουργικές αποζημιώσεις τονίζοντας ότι «οι μισθοί που παίρνει κάθε βουλευτής και κάθε υπουργός είναι δυσανάλογοι του μέσου όρου του μισθωτού εργαζομένου στην Ελλάδα. Οι μισθοί του βουλευτή στην Ευρώπη είναι δυόμισι φορές του μισθού του μέσου όρου του εργαζόμενου της Ευρώπης και δεν είναι 10 φορές όπως είναι σήμερα εδώ» όπως τόνισε για να καταληξει: «Σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, ενότητα για να πάει Ελλάδα μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ